• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PL BiH: Buđenje ranog proljeća

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Uprkos kišovitim i blatnjavim terenima prvo proljećno kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine zadovoljilo kvalitetom igre i brojem golova. Na osam mečeva postignuta su 22 pogotka, u prosjeku 2.75 po susretu.

 PL BiH: Buđenje ranog proljeća Izvor: MONDO/Samir Cacan

Prethodnog vikenda poslije sto dana zimske pauze vratio se prvenstveni fudbal u Bosnu i Hercegovinu i položio je ispit kod ljubitelja "najvažnije sporedne stvari na svijetu".



Viđeno je mnogo lijepih pogodaka, igrao se solidan fudbal na teškim terenima, favoriti su opravdali svoj epitet, a kao junaci svojih timova odskočili su dvostruki strijelci iz Željezničara i Sarajeva Zoran Kokot i Leon Benko.

Na svojim debijima, obojica napadača su bili najzaslužniji za osvajanje bodova bordo i plavog tima protiv Zvijezde u Gradačcu (0:3) i Olimpika na "Grbavici" (3:0).

Benko je ušao i u konkurenciju za gol kola iako je teren u najmanju ruku bio sličniji rvanju u blatu.

Leon Benko
Izvor: YouTube


Jedan od najljepših pogodaka prvog proljećnog kola postigao je i igrač Željezničara Riad Bajić, ljevicom iz slobodnjaka.

Riad Bajić
Izvor: YouTube


Debitantskim trijumfima na trenerskim klupama startovali su trener Želje Milomir Odović, kao i šef struke Slobode iz Tuzle Husref Musemić, čiji tim je sa četiri komada "torpedovao" direktnog konkurenta u borbi za opstanak Travnik (4:0).

Aktuelni šampion BiH Zrinjski se nije pretjerano proslavio u sudaru sa Slavijom iz Istočnog Sarajeva, ali je osvojio bodove. Prvaci, na čijoj je klupi takođe bio debitant Mišo Krstičević, pobjeđuju i kad ne igraju sjajno.

I jesenji prvak Široki Brijeg je slavio i to na neugodnom gostovanju Radniku u Ugljeviku, koji se ove zime pojačao u svim strukturama - od rukovodstva, gdje je predsjedničku ulogu preuzeo Mladen Krstajić do igračkog kadra. Bijeljinci su poveli protiv ekipe sa "Pecare", ali su Hercegovci do poluvremena preokrenuli i u nastavku uspjeli da sačuvaju pobjedu (1:2). Doduše uz veliki kiks golmana Boriše Bodiroge kod drugog pogotka Ivana Peka. Sami procijenite da li je možda bio i prekršaj nad čuvarom mreže...

Brijeg
Izvor: YouTube


Za razliku od prethodne jeseni, dobro je krenulo i banjalučkom Borcu...
Po prvi put  na Gradskom stadionu, crveno-plavi su savladali Mladost iz Velike Obarske (2:0), koja se uprkos porazu predstavila u lijepom svjetlu, posebno u prvih 20-tak minuta.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Ipak, kad je tim Slavoljuba Bubanje primio gol u finišu prvog poluvremena, bilo je jasno da od iznenađenja neće biti ništa, što je u nastavku ovjerio kapiten Banjalučana na ovom meču Aleksandar Subić.

Takođe, posebno raduje što se Fudbalski savez BiH uključio u FARE program Evropske fudbalske unije (UEFA) pod simboličnim nazivom "Pokaži crveni karton nacionalizmu i rasizmu".

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Navijanje kod većine navijačkih grupa je bilo sportski i korektno ali bilo je i malih incidenata sa pristalicama sarajevskih klubova - Želje i Sarajeva.

Jedan od vođa tzv. "Manijaka" je pao sa zaštitne ograde na "Grbavici" i završio u bolnici, ali na sreću bez težih povreda, dok je drugi navijač bordo kluba s tribina Banja Ilidže bacio petardu u pravcu trenera Zvijezde Petra Šegrta, koji se okrenuo u pravom trenutku i izbjegao katastrofu.

Kad se podvuče crta, i nije krenulo loše za fudbal BiH.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC