• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PL BIH: Fudbal se vratio!

Autor mondo.ba

Poslije 100 dana zimske pauze prvenstveni fudbal se vratio u Bosnu i Hercegovinu. Odigrano je prvih šest utakmica 16. kola Premijer lige BiH. Favoriti opravdali očekivanja.

Početak proljećnog dijela prvenstva uglavnom se igra po teškim i blatnjavim terenima, a na većini stadiona pada kiša što se osjetilo i na tribinama jer je ionako slabašna posjeta ljubitelja fudbala još slabija.

Aktuelni šampion Zrinjski iz Mostara kao domaćin očekivano je savladao Slaviju 2:0 na stadionu "Pod Bijelim brijegom".

Poveli su "plemići" u 26. minutu autogolom Gorana Popovića. Defanzivac "sokolova" nespretno je intervenisao u svom šesnaestercu i savladao golmana Mladena Lućića za vođstvo Zrinjskog od 1:0.

U nastavku još jedan gol Mostaraca. U 63. minutu u kaznenom prostoru Slavije Emir Hodžurda srušio je nekadašnjeg prvotimca "sokolova" Vučinu Šćepanovića, a sa "bijele tačke" konačnih 2:0 postavio je iskusni Krešimir Kordić.

Zrinjski je susret završio sa igračem manje, jer je u 70. minutu Ivo Zlatić zbog drugog žutog kartona morao prije ostalih na odmor. Tako je novi trener Zrinjskog Mišo Krstičević pobjedom debitovao na klupi Mostaraca.

Drugoplasirano Sarajevo je gostovalo na "Banji Ilidži" u Gradačcu, gdje po katastrofalno blatnjavom terenu stiglo do sigurne pobjede u duelu sa Zvijezdom Gradačac.

Za razliku od većine stadiona, u Gradačcu se uprkos kišnom vremenu našlo više od 2.000 gledalaca, ali početak utakmice je kasnio oko pet minuta. 

Sarajevo
Izvor: YouTube

Bordo klub je stigao do prednosti u 18. minutu poslije centaršuta Nemanje Bilbije, koji je asistirao Ameru Bekiću za 0:1, a tri minuta kasnije, Bekić je asistencijom uzvratio iz kornera, ali Leonu Benku - 0:2.

Leon
Izvor: YouTube

Bordo tim bio je bolji i u nastavku. Dugo se čekalo da Benko dobije potrebne papire, a već u prvom nastupu za Sarajevo pokazao je da će biti veliko pojačanje. Nakon gola u prvom poluvremenu, sjajnim lob udarcem u 72. minutu zapečatio je sudbinu domaćina i postavio konačnih 0:3.

Jesenji prvak Široki Brijeg u Ugljeviku je slavio protiv bijeljinskog Radnika, koji će se ovog proljeća grčevito boriti za opstanak pojačan novim rukovodstvom na čelu sa Mladenom Krstajićem.

Nije međutim dobro krenulo po prvaka jeseni jer je pogodak za Radnik u 13. minutu postigao Ranko Galešić za vođstvo tima iz Bijeljine, ali desetak minuta kasnije izjednačili su igrači sa "Pecare". Strijelac je bio Vagner Lago.

Za potpuni preokret u 37. minutu postarao se Ivan Peko (1:2). U nastavku meča, kvalitetniji gosti uspjeli su da zadrže prednost i proljećni dio prvenstva započnu pobjedom.

Premijeru na klupi Slobode u prvenstvenim mečevima imao je novi trener Tuzlaka Husref Musemić protiv Travnika na "Tušnju", gdje je pao i prvi pogodak ovog proljeća!

Domaćin je poveo protiv "vezira" golom Almira Bekića u četvrtom, a prednost je udvostručio Mersudin Ahmetović u 16. minutu.

U drugom poluvremenu Tuzlaci su postigli još dva pogotka i stigli do ubjedljivog trijumfa. Proradio je mladi Muhamed Mujić i sa dva gola u 63. i 81. minutu obradovao svoje navijače za ubjedljivih 4:0.

Banjalučki Borac u kasnijem terminu je domaćin Mladosti iz Velike Obarske (17.30), Derbi prvog proljećnog kola igra se u nedjelju na "Grbavici" između Željezničara i Olimpika.

Izvor: MONDO/Ilustracija REZULTATI 16. KOLA PREMIJER LIGE BiH

Drina - Velež 3:1 (1:1)
/Nedeljković 45, Ilić 56, Filipović 66 - Hebibović 36/

U TOKU: Zvijezda Gradačac - Sarajevo 0:3 (0:2)
/Bekić 18, Benko 21, 72/

Sloboda - Travnik 4:0 (2:0)
/Bekić 4, Ahmetović 16, Mujić 63, 81/

Vitez - Čelik 1:0 (0:0)
/Basara 49/

Zrinjski - Slavija 2:0 (1:0)
/Popović 26, autogol, Kordić 63, penal/

Radnik - Široki Brijeg 1:2 (1:2)
/Galešić 13 - Vagner 26, Peko 37/

Borac - Mladost (17:30).

U nedjelju:

Željezničar - Olimpik (14:30).

TABELA: Široki Brijeg 37, Sarajevo 35, Zrinjski 34, Željezničar (-1) 30, Olimpik (-1) 28, Borac (-1) 27, Velež 23, Slavija 19, Drina 17, Vitez 17, Sloboda 15, Travnik 15, Čelik 14, Zvijezda Gradačac 13, Radnik 10, Mladost (-1) 9.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC