• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drama, produžeci, greška, kazna, PORAZ!

Autor mondo.rs

Počeo je spektakl u "Areni", Srbija – Rusija za finale EP. Naši reporteri su tamo. Pridružite nam se u praćenju utakmice.

 Futsal Srbija Rusija polufinale Evropskog prvenstva Beograd 2016 Izvor: MN PRESS

U četvrtfinalu nismo bili kažnjeni, u polufinalu jesmo!

Jednu ozbiljnu manu, pored nebrojeno vrlina – srčanost, drugarstvo, samopouzdanje, međusobno poverenje, fizička i mentalna snaga, talenat... - imali su fudbaleri Srbije na UEFA futsal prvenstvu u "Areni" i ona je došla na naplatu u produžecima bespoštedne borbe za finale.

Loše smo branili prekide. Ukrajinci su mogli četiri ili pet puta za to da nas kazne, Rusi su nas kaznili kada više nije bilo ni energije, ni vere u novi povratak u meč:

Srbija – Rusija 2:3, 2:2 (1:1) u prvoj polufinalnoj utakmici Evropskog prvenstvu u Beogradu, pred maksimalnim brojem navijača – 11.161.

Brazilac Romulo, jedan od četvorice u ruskoj reprezentaciji, dao nam je jeftin gol posle pasa Robinja iz auta. Nije bio ni dobro, ni dovoljno jako markiran, pogodio je levom, kroz noge čuvara, u donji levi ugao gola inače fantastičnog Miodraga Aksentijevića. Romulo je postigao četvrti gol na šampionatu, na 1:28 pre kraja prvog produžetka, koji je na kraju odveo Ruse u njihovo treće uzastopno finale u kojem će se prvaci Evrope iz 1999. godine sastati sa pobednikom meča Španija – Kazahstan.

A, nije moralo da bude tako!

Foto: uefa.comJer, posle toga, istrošeni i pomalo razočarani junaci koje je vodio Aca Kovačević, nisu smogli snage da treći put izjednače na meču i izbore bar penale. Pre toga, moglo je da se uradi mnogo toga! I nije, delom i zbog neiskustva...


U finišu drugog poluvremena, naši momci iskoristili su igrača manje i izjednačili na 2:2, golom Miloša Simića na 4:41 do kraja, a onda propustili veliku šansu da u preostalom vremenu nateraju Ruse na šesti faul i zarade penal, koji bi bio verovatno i šut za finale.

Za razliku od Kovačevića, koji je imao "kraću" klupu, temperamentni ruski selektor Sergej Skorovič više je i češće rotirao i to se osetilo na "mondo" podlozi u "Areni" kada je sudijski par Briket-Černji iz Engleske i Češke dao znak za dodatnih dva puta po pet minuta.


Osim u prvih 13 minuta igre, koji smo okončali velikom greškom i primljenim golom u prvoj akciji posle tajm-auta koji je pozvao Kovačević da malo smiri ekipu i poveže naše redove, "orlovi" su apsolutno nadigrali brazilsko-rusku kombinaciju, stvorili više šansi, bili konkretniji s loptom u nogama, ali su dva jeftino primljena gola za ovaj rang takmičenja bila previše da bi se san dosanjao do kraja.

Majstorija na kraju povređenog Mladena Kocića (kojeg su Rusi besomučno tukli i na kraju izbacili iz igre) vratila nas je iz igre na 0:1, prljava i ružna igra brazilskog dela ekipe "zbornaje" došla je na naplatu u finišu meča kada su protivnici imali 1:2, ali kada ih tada nismo do kraja dotukli, odškrinuli smo im vrata finala i oni su se tamo provukli...

Ipak, momci imaju svaki razlog da budu razočarani, ali ne i ponosni na ono što su do sada uradili i na to kako su igrali protiv jedne od tri najveće sile u svetu "malog fudbala", pored Španije i Italije.

Ono što je sada najvažnije, pored izveštaja o povredi našeg mađioničara "Cipija" Kocića, jeste odmor i mentalna priprema za meč za bronzu u subotu, jer do ovog šampionata koji je rušio sve rekorde, naša futsal reprezentacija nikada nije prošla ni četvrtfinale na velikim takmičenjima, a ovog puta ima šansu za medalju!

Bronzana? MOŽE!

Foto: uefa.com



"To je to, o ovome smo sanjali"
, bodrili su jedni druge i "bacali koske" tokom zagrevanja.

Izašli su na "mondo" (gle, slučajnosti...) podlogu u "Areni" sat i 15 minuta pre početka istorijskog meča, mada je za naš "mali fudbal" u povoju svaki izlazak na teren "orlova" tokom Evropskog prvenstva u Beogradu bio –istorijski!

Ali, malo po malo, skromni i motivisani momci Ace Kovačevića stigli su do polufinala, gde im je je pred skoro 12.000 ljudi, protivnik bila jedna od najjačih selekcija u ovom sportu, reprezentacija Rusije sa šmekom Kopakabane.

Igralo se punih 50 minuta!

Jeftino!

BUKA U ARENI!



IZ MINUTA U MINUT:

2:15 - Rusi su donekle ublažili naše napade, šteta što onu inicijativu nismo krunisali bar jednim golom, jer smo imali tri velike šanse za kratko vreme. Penala teško da će biti, brzo će kraj poluvremena...

4:59 - RAJČEVIĆ! KAKVA ŠANSA, KAKVA ODBRANA GUSTAVA!

Imali smo aut, Kocić je - kao protiv Portugala kada je dodao Simiću - sjajno video Rajčevića koji se ubacio protivniku iza leđa, naš as klizećim startom zahvatio je loptu, ali je Gustavo u stilu hokejaškog golmana napravio špagu i stopalom uspeo da spreči 1:1. A, videli smo loptu u golu.

Dominiramo, nismo dali gol!



5:29 - KOCIĆ!

Sjajan šut naše "desetke", izblokiran. Sada mi "držimo" Ruse u njihovih šest metara, ali nikako da probijemo zid čak i kada Gustavo ispadne iz igre, kao sada.

5:49 - VELIKA ŠANSA ZA SRBIJU!

I bravo, i šteta! Posle velike greške Gustava i odbrane Rusije, koja je drugi put vratila golmanu loptu, a da ona nije prešla polovinu terena, "orlovi" su dobili indirektan udarac na tačno šest metara. Uzalud su se bunili Rusi, izveli smo indirekt maestralno, specijal je izbacio Ruse u sekundi, ali je Živanović slabo tukao iz prve i bio izblokiran.

Uzdasi u Areni, ali i buka koja je usledila!

7:16 - GOL, 0:1! NAŽALOST, INICIJATIVA SE ISPLATILA RUSIMA.

Eder Lima dotrčao je po desnoj strani, obišao golmana i majstorski smestio loptu u suprotni ugao, "niskim" udarcem.  Na "orlovima" je da reaguju.

7:20 - Logično, tajm-aut Kovačević. Trebao nam je predah.

7:53 - PANIKA! Naši su sabijeni u šest metara, srećno smo telima izblokirali pokušaj Lime, potom se i dalje panično branili, ali i odbranili. U defanzivi smo, ne valja...

8:43 - Nismo kažnjeni, srećno! Opet smo, kao u meču sa Ukrajinom u četvrtfinalu, loše branili prekid, ali je Abramov sa oko sedam metara tukao iz prve, preko gola. Previše smo i u prošloj, i u večerašnjoj utakmici ostavljali prostora rivalima kod prekida.

9:10 - Aj, aj, aj, aj... Bili smo pod opasnim presingom i bez ikakve panike smo izneli loptu, vezali sjajnu akciju, na kraju je Kocić istrčao na levu stranu i šutirao levom nogom ali je bio izblokiran. Klizeći start, korner. Išlo je u gol!

10:08 - Ne samo da Rusi imaju veći posed lopte, već i češće menjaju postave, gotovo hokejaški. Skorovič za sada nije izbacio svu četvoricu Brazilaca koje ima na teren.

12:06 - Naši su se konsolidovali posle početne blage nesigurnosti. Branimo se organizovano i staloženo, s loptom u nogama smo tačniji i taktičniji. Rusi moraju sa distance da "pucaju" prema Aksentijeviću, a to ni "ne liči" na gol.

14:17 - PERIĆ! PONOVO! Njegov "trejdmark" dribling s levog krila, bomba iz desnice, ali je Gustavo bio na mestu. Bravo, kapiten!

15:03 - Šteta! Rajčević je bio na "centimetar" da uzme loptu, Šajahmetovu, koji je ipak iznudio prekršaj. Prvi faul naših. I odmah potom intervencija Aksentijevića koji je stavljen na iskušenja direktno iz prekida. Opasni su Rusi, "vide" i najmanju rupu.

17:01 - PERIĆ! Šut po sredini, u Gustava.

17:34 - Nesiguran početak naših, Kutuzov nije kaznio izgubljenu loptu Kocića, a Lima potom iz dva šuta jednom bio neprecizan, a jednom naterao Aksentijevića na intervenciju. Rusi drže loptu.

20:00 - POČELO JE! Naši u crvenim, Rusi u belim dresovima.

PRVO POLUVREME



18:30 – Rusija ima titulu prvaka Evrope iz 1999. godine i četiri poraza u finalima (1996, 2005, 2012, 2014) uz još dve bronzane medalje (2001, 2007). Zapravo, "armejci" samo dva puta nisu ušli u polufinale (2003, 2005), a kad god jesu – uzeli su medalju!

18:29 - Naš golman Aksentijević zabeležio je 30 odbrana na prethodne tri utakmice sa Slovenijom (5:1), Portugalijom (3:1) i Ukrajinom (2:1), na kojima smo primili tri gola, nikad više od jednog na meču, a na kojima je Mladen Kocić postigao - četiri!

18:28 - Intoniraju se himne. Zvižduka nema!

Izvor: MONDO


18:27 - Pored golmana Gustava, najvažniji igrači Rusije su - pogađate - Brazilci. Eder Silva i Robinjo. Sa klupe šansu dobija i Romulo. Ostalu jesu "braća" Rusi.

18:25 - U kvalifikacijama za naredno Svetsko prvenstvo u Kolumbiji, Rusija nas je 11. decembra prošle godine pobedila u Izmiru 2:1. Da li je vreme za revanš?

18:23 - Dok čekamo da spektakl počne, možemo samo da poželimo da "orlovi" danas prekinu katastrofalnu seriju u mečevima sa ruskim Brazilcima i ostatkom ekipe. Imamo 1-0-11 od 1999. do danas, jedini put pobedili smo ih (ili bolje reći nismo izgubili) 24. januara 2010. godine na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj.

18:11 - Sastavi? Evo ih!

Izvor: MONDO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC