Počelo suđenje "Krvavoj Azri"

Autor:

Pred Sudom BiH u Sarajevu počelo je suđenje Azri Bašić za ratne zločine nad Srbima u Derventi, koje je počinila 1992. godine.

0
A- A A+

Tužilaštvo BiH je 16. decembra podiglo optužnicu, kojom se Bašićeva tereti da je, u svojstvu pripadnika HVO-a na području Dervente, postupala protivno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, prenosi RTRS.

Bašićeva se tereti da je 1992. godine počinila ratni zločin nad žrtvama srpske nacionalnosti sa područja Dervente i okoline, koji su bili zatvoreni u Domu JNA u ovom gradu.

Prema navodima optužnice, Bašićeva je nožem, na izuzetno svirep način, usmrtila civila, muškarca srpske nacionalnosti, koji je ležao na podu nakon što je teško pretučen i zlostavljan.

Optužena se tereti da je u više navrata, na svirep način mučila i zlostavljala veći broj zatvorenika srpske nacionalnosti koji su bili zatvoreni u Domu JNA u Derventi, nanoseći im teške fizičke i psihičke povrede od kojih i danas osjećaju posljedice.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 32 svjedoka i prilaganjem više od 80 dokaznih materijala.

Bašićeva, kojoj su srpski logoraši dali nadimak "Azra dva noža", nedavno je iz SAD-a izručena pravosuđu BiH i od tada se nalazi u pritvoru.

Ostale vijesti