• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Navijači Lacija - pismo Frančesku Totiju

Autor mondo.rs

Biće vam pomešana osećanja kada ovo pročitate. Ako ste očekivali uvrede - prevarili ste se.

Frančesko Toti najveća je legenda Rome.

Samim tim, trebalo bi da bude i najomraženiji fudbaler za navijače Lacija.

I, tokom 24 godina duge i nezaboravne karijere, "Princ Rima" najčešće je to i bio - trpeo je uvrede "Irudićibilija", ali im i uzvraćao kako golovima, tako i majicama sa posvetama, neprijatnim proslavama pogodaka ispod severne tribine "Olimpika", itd.

Ali, kada je došao kraj, "nesalomivi" su uradili nešto mimo očekivanja - posvetili su Totiju baner na tribini, posle kojeg je usledilo i otvoreno pismo javnosti u kojem ovog fudbalera brane od... Rome.

I to s punim pravom!

Jer, svima je jasno da je klub saopštio Totiju ovog proleća da je vreme da se oprosti i da je to uradio sportski direktor, Monći, nekoliko dana nakon što je doveden iz Sevilje. Mnogi su to razumeli i kao očajnički potez Rome da pronađe nekoga ko će imati hrabrosti da tako nešto saopšti i Totiju, i svetu fudbala.

Uostalom, od Totija su se oprostili i Monći, i trener Lućano Spaleti i vlasnici kluba i dugogodišnji saigrači i rivali, a da on apsolutno nigde nije izjavio da neće više igrati fudbal, odnosno da će na kraju sezone postati direktor "vučice".

Da se radi o "metli" za neverovatnog fudbalera, kakav se retko viđa, ali koji možda nije prepoznao kada je pravi trenutak da se oprosti, uvideli su i tifozi Lacija.

Evo šta je napisano čoveku koji je dao 307 golova za Romu, od kojih je 11 završilo u mreži Lacija…

"Tog 6. marta 1994. smo se upoznali prvi put. Ušao si umesto Đovanija Pjaćentinija i zaradio penal koji je Đuzepe Đanini promašio. Bio si tako mlad, a uveliko sposoban da predstavljaš istoriju tvog tima na tako veličanstven način, istoriju penala i promašenih mogućnosti".

"Od tada, dok si beležio rekord po rekord, dok su stadioni širom sveta aplaudirali, dok si razmišljao šta ćeš napisati na majici ispod dresa i snimao reklame za Sanremo, Lacio je osvojio skudeto, Kup pobednika Kupova, UEFA Superkup, četiri Kupa Italije i tri Superkupa Italije".

"Koliko si za to vreme mogao da osvojiš sa Real Madridom, niko nikada neće saznati. Ti si jedini šampion kojeg oni nisu mogli da kupe".

"Bez tebe, osvojili su dva Internacionalna kupa, dva FIFA svetska prvenstva za klubove, pet puta bili prvaci Evrope, tri UEFA Superkupa, sedam titula šampiona Španije, tri Kupa kralja, šest španskih Superkupova... Nije to mnogo za igrača tvog talenta".

"Ali, u svakom slučaju, naročito u ovim vremenima, postigao si ciljeve koji su vredni poštovanja. Poštovanja, koje nisi dobio od svojih navijača i svog kluba i, zbog toga - kažemo ovo bez ironije, iskreno - žao nam je".

"Nikada ne bismo dozvolili da igrač kao što si ti bude tretiran na takav način. Nikada ne bismo tiho posmatrali ono što su ti uradili i što ti rade".

"Niko te ne brani sada, naravno ne možemo ni mi to da uradimo. Ne ljutimo se za sve one majice i šale na naš račun. One su tu, zapravo one svedoče - ovo je Rim i ovde stvari tako stoje".

"Ali, u svakom slučaju, pružamo ruku protivniku koji posle svih ovih godina napušta teren kao 'naš najbolji neprijatelj'".

U isto vreme i lepo, i tužno… Da su emotivniji posle 23 godine ljutih borbi bili Lacijali od same Rome.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC