Zgodni i pametni - o istom trošku

Autor:

Ako je vaš princip "nije sve u izgledu", bravo za vas. Ali, ako vam je to izgovor da ne biste počeli da vežbate... Pa, nije vam to baš pametno.

0
A- A A+

Redovno vežbanje nije dobro samo za vaš struk, ono utiče i na mozak.

Studija koju je sproveo britanski Institut za javno zdravlje pokazala je da trčanje jednom dnevno ima značajne pozitivne efekte na naše kognitivne sposobnosti.

Ukratko, što ste aktivniji, to ćete bolje razmišljati i pamtiti.

Naučnici su nakon serije eksperimenata na miševima utvrdili da posle samo nedelju dana trčanja u onom "krugu" koji se često stavlja u kaveze sa sitnim glodarima koji se drže kao kućni ljubimci, malecni ispitanici postižu mnogo bolje rezultate na kognitivnim testovima.

Miševi koji su trčali svakog dana imali su više novih neurona nego oni koji nisu imali priliku da trče, njihove reakcije bile su bistrije i brže, a i pamtili su bolje.

Naučnici kažu da bi rezultate ove studije trebalo da shvatimo kao "poslednje upozorenje" o značaju fizičke aktivnosti.

Čak i ako nemate višak kilograma i dobrog ste zdravlja, ipak je važno da vežbate zbog svojih intelektualnih sposobnosti.

"Zbog samog mozga je neopisivo važno da budemo aktivni i u pokretu", kaže dr Henrijeta van Prag, koja je vodila ovo istraživanje.

Tokom istraživanja, miševi su bili podeljeni u dve grupe - neaktivnu i aktivnu.

Naučnici su zatim posmatrali promene u kognitivnoj sferi miševa iz aktivne grupe koji su nedelju dana trčali na točku, a kao kontrolna grupa služili su miševi koji nisu imali na raspolaganju tu spravicu.

Ispostavilo se da miševi iz aktivne grupe imaju više novih neuronskih veza u mozgu, ali da su oni i kvalitativno drugačiji, bolji, od onih kod miševa iz kontrolne grupe.

Ova studija potvrđuje nalaze iz 2012, kada je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kentakiju pokazalo da osobe koje su u dobroj fizičkoj formi imaju veći mozak i bolje pamćenje, pošto vežbanje stimuliše neuronske veze u mozgu, prenosi "Dejli mejl".

Ostale vijesti