Rusija: SAD u Siriji juri blago, a ne teroriste

Autor:

Najnoviji događaji u Siriji pokazuju da vojno prisustvo SAD u toj zemlji nema kao cilj borbu protiv terorizma već zaplenu ekonomskih resursa te zemlje, tvrdi Ministarstvo odbrane Rusije. SAD: Ubistvo 100 sirijskih vojnika "samoodbrana".

0
A- A A+

"Nedavni incident još jednom pokazuje da je cilj nezakonitog prisustva vojske SAD zapravo da se domogne ekonomskih resursa te zemlje, a ne borba protiv ISIS (tzv Islamske države)", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Tass.

Američka baza "hladovina" za ISIS

Zaharova je naglasila da preostali ekstremisti koriste zonu koju američke snage zauzimaju oko svoje baze i da se u njoj osećaju lagodno da se pripremaju za dalje napade. "Preostali ekstremisti koriste zonu od 55 kilometara koju su Amerikanci jednostrano uspostavili oko svoje vojne baze blizu Al Tanfa, da bi pobegli od potrage koju sprovode snage sirijske vlade, da se regrupišu i pripreme za nove napad i Sirijskoj pustinji. Ekstremisti ID se osećaju lagodno u području Al Tanfa. Oni su u prošlosti izvodili napade sve do provincije Alepo", rekla je Zaharova.

Kako prenosi AP, ministarstvo je takođe naglasilo da provladine snage u Siriji koje, kako bi sprečile napad ekstremista, vrše kontrolu i nadžor u području graničnog prelaza Al Tanf, gde se nalazi baza američkih snaga, nisu uspele da usaglase svoj plan sa ruskim snagama pre početka svoje istražne misije, nakon čega je usledio napad američih snaga.

Sirijski državni mediji izvestili su ranije da je koalicija predvođena SAD napala vladine snage na istoku Sirije, kada je ubijeno i ranjeno desetine boraca.

Nacionalna novinska agencija Sirije SANA javila je da su u toku noći napadnuti vladini borci u provinciji Deir ez Zor.

Ta agencija navela je da su vladini borci bili u sukobu sa pripadnicima terorističke grupe, tzv. Islamske države i sa pripadnicima Sirijskih demokratskih snaga, koje podržavaju SAD.

Ranije danas neimenovani američki zvaničnik rekao je za Rojters da je više od 100 boraca lojalnih predsedniku Sirije Bašaru al Asadu ubijeno u napadu koji je izvršila koalicija predvođena SAD.

On je kazao da je napadnuta grupacija od oko 500 boraca lojalnih predsedniku Sirije.

RUSKA ODMAZDA: Ovo je za naše! VIDEO

SAD: "Pravo na samoodbranu"

SAD ne traže konflikt sa sirijskim snagama ali imaju pravo na samoodbranu, saopštio je danas Pentagon, rekla je portparol Pentagona Dana Vajt u vezi s ubistvom više od 100 boraca lojalnih predsedniku Sirije Bašaru al Asadu danas u napadu koji je izvršila koalicija predvođena SAD

Tass prenosi da je portparolka ruskog Ministarstva odbrane Marija Zaharova danas izjavila da se ekstremisti ISIS osećaju lagodno sa američkom bazom koja se nalazi u području Al Tanf.

"Nezakonito vojno prisustvo SAD u Siriji ostaje ozbiljan izazov koji ometa napore za promovisanje mirovnog procesa, sirijskog jedinstva i teritorijalnog integriteta", rekla je ona.

Kako je AP preneo, SANA je napad ocenila kao agresiju.

Rusija je takođe osudila ovaj napad, nazvavši ga činom agresije.

"Dela koalicije predvođene SAD nisu u skladu sa pravnim normama, ovo je bez ikakve sumnje agresija", rekao je ruski poslanik Franc Klincevič.

Tagovi:

Ostale vijesti