Ne zna se ko je u BiH nadležan za kazaljke

Autor:

Ukoliko dođe do ukidanja pomjeranja sata dva puta godišnje, u BiH je problem što se ne zna na koji bi se način te promjene uvele, odnosno ko je nadležan.

0
A- A A+
satovi, časovničar, petrušić, zanat, zanati Foto: MONDO/Dušan Volaš

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su juče rezoluciju u kojoj se poziva na izradu temeljne procjene sistema računanja zimskog i ljetnog vremena i, ako je to neophodno, promjenu pravila, odnosno ukidanje pomjeranja sata dva puta godišnje, pišu "Nezavisne".

Ni zvaničnicima ni stručnjacima meteorologije u BiH za sada nije jasno da li će se odluka evropskih zvaničnika, ako stupi na snagu, automatski primjenjivati, da li će se donositi poseban zakon ili se neće primjenjivati jer nismo u Evropskoj uniji.

Kada je u pitanju EU, dalji potezi su na Evropskoj komisiji, a iz Evropskog parlamenta navodi se da će poslanici pozvati Evropsku komisiju da predloži ukidanje prakse da se kazaljke pomjeraju svakih šest mjeseci po jedan sat unaprijed, odnosno unazad.

Zahtjev za ukidanje pomjeranja kazaljki pokrenut je zbog sve više dokaza o negativnom uticaju te prakse. Raznim analizama je utvrđeno da promjena računanja vremena za jedan sat negativno utiče na zdravlje ljudi, te povećava rizik od srčanih bolesti kod starijih osoba. Osim toga, utiče na poljoprivredu, produktivnost, raste broj saobraćajnih udesa, a đaci bilježe slabije rezultate u školi.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazala je za "Nezavisne" da je čula za inicijativu od strane evropskih institucija da se ukine ljetno i zimsko računanje vremena jer se nisu pokazali rezultati zbog čega je prvenstveno uvedeno.

"I sve odluke koje oni donesu i Bosna i Hercegovina treba slijediti i prilagođavati se. Ne znam vam sada tačno reći da li se to dotiče zakona, ali ako se dotiče, onda sve mora ići kroz parlamentarnu proceduru", rekla je Krišto.

Odgovor na pitanje ko bi u BiH trebalo da donese odluku o ukidanju pomjeranja sata nisu imali ni u Federalnom ministarstvu rada i scojalne politiku, ni u Institutu za meriteljstvo BiH. FBiH ima Zakon o računanju vremena koji se primjenjuje od 1997. godine.

Tagovi:

Ostale vijesti