Najviše plate u finansijama, najniže u kafanama

Najviša prosječna neto plata u januaru isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosila je 1.302 KM, a najniža u djelatnosti turizma i ugostiteljstva - 557 KM, saopšteno je iz Saveza sidnikata Republike Srpske.

0
A- A A+
novac, konvertibilne marke Foto: Samir Cacan, mondo.ba

Niske prosječne neto plate u januaru ove godine primili su i radnici u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima - 558 KM, u građevinarstvu 560 KM, zatim zaposleni u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije 569 KM, kao i radnici u trgovini 595 KM.

Prosječna januarska neto plata zaposlenih u djelatnosti poslovanja nekretninama iznosila je 625 KM, u oblasti saobraćaja i skladištenja 628 KM, a u prerađivačkoj industriji 661 KM.

U saopštenju se navodi da je sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj, u januaru koštala 1.883 KM, a prosječna isplaćena neto plata za taj mjesec u iznosu od 825 KM pokrivala je njene troškove sa 43 odsto.

"Prosječne plate isplaćene u januaru pokrivale su troškove sindikalne potrošačke korpe od 29 odsto do 35 odsto", navodi se u saopštenju iz Saveza sindikata.

Najviše novca porodice u Republici Srpskoj u januaru su trošile za nabavku prehrane 695 KM, za stanovanje i komunalne usluge 581 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM.

Odjeća i obuća koštale su 135 KM, higijena i njega zdravlja 88 KM, prevoz 194 KM, te obrazovanje i kultura 82 KM.

"U Republici Srpskoj najniži životni standard imaju radnici u privredi, iz čega je sasvim jasno da je imperativ vremena u kojem živimo potpisivanje opšteg i granskih kolektivnih ugovora, te povećanje plata ovim i svim ostalim radnicima u Republici Srpskoj", poručili su iz Saveza sindikata Republike Srpske. 

Ostale vijesti