• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koja je cena Ivaninog zlata? 20.000 dolara!

Autor mondo.rs

Šta biste rekli kada bi vam neko na tri skoka od 20.000 dolara rekao: "Odustani, nije vrijedno, povredićeš se?" Ako ste spremni da vas snovi vode ka ciljevima...

 Ivana Španović -Glazgov odustajanje Izvor: MN PRESS

"Konačno zlato, baš kao što ste i vi u medijima prokomentarisali", rekla je sa osmijehom i potom naglasila da u tome nema sarkazma.

"Stvarno tako mislim, poslije toliko uspješnih i manje uspješnih takmičenja na Svjetskim prvenstvima konačno sam uspjela".

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović sabirala je hladne glave utiske iz Birmingema, nakon prijema kod predsjednika Aleksandra Vučića, i priznala da bi bila nezadovoljna bilo kojim drugim ishodom.

/Dočekajte Ivanu, zaslužila je/

Ona je i poslije osvojene bronze na Olimpijskim igrama u Riju bila vidno nezadovoljna, iako je ostvarila istorijski uspjeh, ali Ivana je takva - ako vam je cilj da budete najbolji, onda se ne smijete zadovoljavati bilo čime ispod toga.

"Ovo je bilo takmičenje gdje bih se poslije devet osvojenih medalja lično osjećala vrlo nezadovoljno da nisam uspjela. To ne kažem zato što želim, nego smo se spremali i mislim da sam sazrela da se borim za zlato", rekla je 27-godišnja heroina.



Prema njenim riječima, u takvoj situaciji ostalo je samo da se skoncentriše na takmičenje.

"Znala sam da sa onim što mogu da proizvedem mogu da računam na neku medalju i trudila sam se da me ništa ne poremeti i izvedem skok koji će biti dovoljan za zlato. Računala sam da će biti potreban skok od sedam metara, ali uslovi su bili takvim da je na kraju i skok manji od sedam (6,96) bio dovoljan i ujedno je vodeći na svjetskoj listi".

Sada slijedi odmor i pripreme za Evropsko prvenstvo na otvorenom u Berlinu u avgustu, gdje brani zlatnu medalju.

"U principu poslije tri osvojena zlata na Evropskim prvenstvima opet se pojavljujem kao favorit, branim titulu, želim da se pojavim tamo, pobijedim i izborim mjesto u reprezentaciji Evrope za kontinentalni kup. To stvarno želim, poslije ide Dijamantska liga i još par jakih tamičenja i mitinga. Sad mi je bitno da se malo odmorim, odmorim stopalo, a kad krenu pripreme znamo šemu i tu nema problema", zaključila je Španovićeva.

Inače, u seriji atletskih mitinga u Evropi i SAD, koji su u zgusnutom IAAF kalendaru prethodili velikim finalom dvoranske sezone u Birmingemu, najboljima u svakoj od disciplina sljedovala je nagrada od 20.000 dolara.

Ivana je u generalnom plasmanu, koji je podrazumijevao sabiranje rezultata na svakom od mitinga, na završnom takmičenju u Glazgovu imala bod prednosti u odnosu na Njemicu Sostene Mogenaru koja je jedina mogla da je pretekne u toj seriji. Drugim riječima, za važan sportski trijumf ali i ozbiljnu svotu novca kojom bi naša atletičarka mogla da nastavi finansiranje skupih priprema pred početak sezone na otvorenom, Zrenjaninki je bilo potrebno samo da bude ispred Njemice koju je ove sezone uglavnom pobjeđivala.

Ne i da bude prva.

"Ivana je povela u prvoj seriji, Sosten ju je nadmašila u drugoj, kada je Ivana prestupila. U trećem je bila slaba", prisjećao se njen trener Obradović, nakon što je donio odluku za koju bi se malo ko odlučio.

I koju bi malo ko razumio.

Obradović se prisjetio prošle sezone kada se Ivana povrijedila na zaletištu, tačnije prilikom odraza od daske nešto drugačijeg tipa i dimenzija od standardnih zbog čega je morala na pauzu i to uoči Svjetskog prvenstva u Londonu.

"Da, rekao sam joj da prekine takmičenje, na šta sad podsjećamo... Takve daske drugačije utiču na trčanje zaleta, nego kad je staza na tvrdom. Vidjelo se to u Karlsrueu kada je napravila pet prestupa upravo zbog daski koje vibriraju", objasnio je Obradović, koji je na vrijeme primijetio potencijalnu opasnost i u dogovoru sa Ivanom donio veoma skupu odluku.

"S obzirom na to da je u Birmingemu čekala pista na tvrdoj podlozi, odlučili smo da prekinemo i da generalna proba bude na našem Otvorenom prvenstvu Srbije, gdje je staza tvrda kao u Birmingemu, odnosno drugačija od one u Glazgovu".

Šta je epilog?

Ivana je u Beogradu postavila rekord sezone od 6,93, a u Birmingemu skokom od 6,96 postala prvakinja svijeta i za to bila nagrađena sa 40.000 dolara, duplo više od sume koje se bez pogovora odrekla kada je trener rekao da je bolje da prekine.

"U Škotskoj bi je svih šest skokova samo omelo", konstatovao je Obradović na kraju razgovora za "Sportski žurnal".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC