FIFA: Raskid ugovora nakon dvije neisplaćene plate

Autor:

Novi pravilnik Svjetske fudbalske federacije o statusu igrača.

0
A- A A+
Euri, Euro, Novac, novčanice, Evro, Evri Foto: MONDO/Samir Cacan

Da li će 2018. godina biti prekretnica u fudbalu BiH?

Ako je suditi po novom pravilniku Svjetske fudbalske federacije (FIFA) o statusu igrača, čini se da hoće.

Naime, FIFA je donijela novi pravilnik, koji će morati da poštuju sve njene članice, prema kojem će fudbalerima biti dozvoljeno da raskinu ugovor na štetu kluba nakon samo dvije neisplaćene plate.

Ovaj pravilnik omogućiće igračima da ekspresno naplate ono što su zaradili, a ne da godinama čekaju odluke sudova kako bi bila izmirena dugovanja od strane kluba.

"Ukoliko igrač ne bude isplaćen dva mjeseca, moći će da raskine ugovor na štetu kluba, uz prethodno petnaestodnevno pismeno upozorenje, bez ikakvih arbitraža, sudova...", pojasnio je u razgovoru za "Glas Srpske" Aldin Džidić, predsjednik Sindikata profesionalnih fudbalera BiH.

Ukoliko klub ne ispoštuje dogovoreno iz ugovora sa igračem, snosiće žestoke posljedice.

"Igrač će, osim duga, dobiti i naknadu štete do kraja ugovora, plus od tri do šest plata. Biće donesena i odluka koja će sadržavati kaznu, koja će se, ako klub u roku od mjesec dana ne plati dug, odmah aktivirati bez potrebe pokretanja disciplinskog postupka. Sve nacionalne fudbalske federacije moraće da izmijene svoje pravilnike i usklade ga sa FIFA pravilnikom o statusu igrača", naglasio je Džidić.

Sindikat profesionalnih fudbalera BiH osnovan je 2016. godine i od tada je na raspolaganju svim fudbalerima.

Kako tvrde, tokom prošle godine preko ove organizacije išla su 44 spora i svi su riješeni u korist igrača. Najčešće na meti oštećenih igrača bili su Borac, Čelik i Sloboda.

"Ovo će donijeti dodatnu zaštitu fudbalerima, koji sada neće morati da brinu kao ranije, kada će im bitiisplaćena eventualna dugovanja. S druge strane, ovo će biti otežavajuća okolnost za klubove, koji ionako muku muče sa finansijama. Vjerujem da će novi pravilnik dovesti do toga da povjerenje na relaciji klub - igrač bude daleko veće nego ranije", rekao je za "Glas Srpske" potpredsjednik Borca Vico Zeljković.

Ostale vijesti