Kako da ispečete savršenu pljeskavicu na roštilju

Autor:

Ovi saveti pretvoriće vas u pravog roštilj-majstora!

Kako da ispečete savršenu pljeskavicu na roštilju Foto: Mondo/ Goran Sivački

Stiglo je lepo vreme, i sigurni smo da jedva čekate da pobegnete negde u prirodu. Donosimo vam najbolje savete i trikove koji će vas pretvoriti u profesionalca za roštiljem!

Kada je u pitanju mleveno meso, postoji nekoliko trikova vezanih za način i dužinu vremena pečenja.

Napravite pljeskavicu

Ako niste kupili već gotove pljeskavice, sami ćete pravite mešavinu. Možete ih praviti od bilo koje vrste mesa, samo je važno da ne bude izuzetno nemasna. Udeo masti ne bi smeo da bude manji od 15 odsto. Mesaru zatražite da vam odabrani komad samelje samo jednom, jer će tekstura biti lepša, a vaša pljeskavica sočnija.

RECEPT: Najbolji domaći roštilj sos

Od vas zavisi šta ćete dodavati, naročito ako želite da napravite "njegovo veličanstvo" burger, ali je važno da ne mešate predugo, jer će na taj način mešavina biti previše gusta i tvrda.

Preskočite so!

Ne solite mešavinu ako je nećete odmah peći. So izvlači vodu iz mesa, pa će ga isušiti. Mešavinu ostavite u frižideru na nekoliko sati, kako bi se ukusi izmešali, a zatim navlažite ruke i formirajte pljeskavice ili burgere.

Kada ste spremni za pečenje, posolite i po želji pobiberite spoljašnjost već oformljenih "pljeki". Ne bi trebalo da budu deblje od dva centimetra, a kako se ne bi nadule u sredini, napravite malo udubljenje prstom u centru.

Roštilj bi trebalo da bude čist i premazan uljem, kako se meso ne bi lepilo i kako bi dobilo lepe šare od rešetke.

Koliko se peče?

Prava temperatura roštilja je nešto što je teško pogoditi, ali se potrudite da ne prelazi umereno visoku. Prejaka vatra će samo zapeći pljeskavice na površini, a unutra će ostati presne. Ukoliko vaš roštilj ima poklopac, nemojte otklapati dok se peku, jer će poklopljen roštilj dati sočnije meso koje se kraće peče.

Nemojte pritiskati meso lopaticom koju koristite, jer ćete mu istisnuti sve te ukusne sokove!

U proseku, pečenje traje dva minuta po strani na jačoj vatri, a onda možete svoje pljeskavice pomeriti na slabije zagrejan deo rešetke i ostaviti ih još nekoliko minuta.

Koja je vaša "tajna" za savršene pljeskavice? Recite nam u komentarima!