Još desetak država menja odluku o Kosovu?

Autor:

Nakon što je Liberija povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je to samo jedno u nizu povlačenja i da još desetak država preispituje svoje odluke.

0
A- A A+
dačić, ivica dačić, dacic, dačić se smeje, dačić osmeh Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

"Barem desetak država trenutno vaga stav o KiM. Mnogo je zemalja priznalo Kosovo ne raspolažući pravim informacijama, i sada, kad vide kako zaista stoje stvari, preispituju odluke. Zato imamo razloga da verujemo da će broj priznavanja pasti ispod 100, a tada tzv. Kosovo može samo da sanja da će postati deo međunarodnih organizacija", kaže Dačić za "Večernje novosti".

Liberija povukla priznanje Kosova

Za prijem nove članice u Interpol, organizaciju čiji prag će Priština pokušava da pređe ove jeseni, neophodna je dvotrećinska većina glasalih, a od prošle godine, kad su primljeni Palestina i Solomonska ostrva, Interpol ima 192 članice, navodi list.

Zbog toga je za Beograd prioritet da u naredna četiri meseca, do zasedanja Generalne skupštine Interpola, umanji broj sigurnih glasova za tzv. Kosovo, pišu "Novosti". 

Početkom ove godine pominjala se mogućnost da i Egipat preinači svoju odlluku u vezi s Kosovom, što bi bilo veoma značajno zbog uticaja koji ova arapska država ima, navodi list.

Pre Liberije, odluke o priznanju tzv. Kosova povukle su Sao Tome i Principe, a usledile su odluke Surinama, Gvineje Bisao i Burundija.

Ostale vijesti