• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usponi, padovi - KRAJ za Džumhura na Vimbldonu!

Autor mondo.ba

U drugom kolu Vimbldona, najbolji bh. teniser zaustavljen od Ernestsa Gulbisa iz Letonije. Nakon drame u pet setova, 138. teniser svijeta slavio 6:2, 4:6, 3:6, 6:1, 3:6.

Damir Džumhur nije uspio da se plasira u treće kolo Vimbldona.

Iako je sjajno počeo meč protiv Letonca Ernestsa Gulbisa, prvi reket BiH imao je veliki pad, zatim se ponovo vratio u susret, ali je u odlučujućem setu ponovo viđena loša igra, što je rival iskoristio i plasirao se u narednu fazi najstarijeg teniskog turnira na svijetu, gdje će igrati protiv boljeg iz duela Teljor Heri Fric (SAD) - Aleksander Zverev (Njemačka).

DŽUMHUR - GULBIS 6:2, 4:6, 3:6, 6:1, 3:6

Bez većih problema riješio je prvi set u svoju korist (6:2), a onda maestralno sa tri vezana gema započeo drugi set i činilo se tada da će bh. teniser u potpunosti nadigrati svog rivala.

Ipak, uslijedio je veliki pad u igri. Letonac je furioznom igrom uspio stići i prestići Damira, te nakon 6:4 izjednačiti na 1:1 u setovima.

I treći period igre bio je u znaku 138. tenisera svijeta. Sarajliji ništa nije polazilo za rukom, pa je Gulbis poprililno lako stigao do preokreta i vođstva 2:1 u setovima (3:6).

Damir se u potpunosti vratio, a kako je odigrao četvrti set, sve je mirisalo na njegovu pobjedu. Poveo je 5:0, zatim prepustio jedan gem rivalu, ali problema do kraja nije bilo, pa je sa 6:1 stigao do izjednačenja, te se tako ušlo u odlučujući gem.

U prvom kolu Vimbldona, Sarajlija je veoma lako i ubjedljivo savladao Maksimilijana Marterera iz Njemačke, u tri seta bilo je 6:3, 6:2 i 6:4, ali dalje nije mogao.

A tamo, Letonac je bio siguran. Već na startu poveo je sa 2:0 oduzevši servis Damiru, čuvao prednost do samog kraja, te trijumfovao. Iako je Džumhur pri vođstvu Letonca 3:5 imao brejk šansu, nije uspio da je iskoristi, pa je njegovo učešće na ovogodišnjem Vimbldonu okončano već u drugom kolu.

Iako je imao dobar žrijeb i otvoren put, Džumhur je treću godinu zaredom zaustavljen u drugom kolu Vimbldona, te plasman u treće kolo ovog turnira i dalje za njega ostaje samo san...

- TOK MEČA - 

PETI SET:

Peti, odlučujući set, Gulbis otvara sa tri vezana gema, u kojima je Džumhur osvojio samo tri poena.

Oba tenisera osvajaju po gem na svoj servis. Rezultat je 1:4.

Damir je i dalje u meču, ali ne uspijeva da stigne veliku prednost Letonca, koji će servirati za pobjedu, 3:5.

Deveti gem bio je najdramatičniji. Uspio je Džumhur da spasi čak četiri meč lopte, stigne i do prilike za brejk, ali je Gulbis uspio da preokrene i na kraju slavi 3:6, za konačnu 2:3 u setovima.

ČETVRTI SET (6:1):

Konačno dobar gem Džumhura. Na svoj servis prepustio je rivalu samo poen, te poveo 1:0, a onda ekspresno stigao do novog brejka, bez izgubljenog poena!

Damir ponovo vodi 3:0, nadamo se da sada neće uslijediti pad u igri kao u drugom setu.

Noi brejk, koji je potvrđen sigurnim servisom! Već je 5:0!

Uspio je Gulbis osvojiti jedan gem i tako prekinuti furiozni Damirov niz, ali to je bilo dovoljno samo za brisanje "nule" sa konta.

Sigurna igra najboljeg bh. tenisera i izjednačenje u setovima 2:2.

TREĆI SET (3:6):

Gulbis bez problema rješava prvi gem u svoju korist, 1:0.

Nakon pet uzastopnih izgubljenih gemova, konačno se radovao i Džumhur. Prekinuo je mini crnu seriju i izjednačio na 1:1.

Džumhur je već u ozbiljnom problemu. Veliki pad u igri od sredine drugog seta i dalje traje. Izgubio je još jedan gem na svoj servis, Letonac sada ima prednost 1:3.

Gulbis trenutno igra mnogo bolje. Imao je dvije nove brejk lopte, ali je Damir nekako uspio da se izvuče. Ipak, prednost je i dalje na strani rivala, a Damir servira za ostanak u trećem setu - 2:5.

Veliki preokret Gulbisa, koji je uspio da se vrati nakon izgubljenog prvog seta. Riješio je treći set u svoju korist rezultatom 6:3 i sada je bliži prolasku u treće kolo Vimbldona.

---
Izvor: Dailymotion/Videomotion

DRUGI SET (4:6):

Na isti način najbolji bh. teniser počinje i drugi set - brejkom! A onda, nakon mnogo izjednačenja i brejk šanse Gulbisa, Džumhur uspijeva da se odbrani i povede 2:0.

Sjajno igra Džumhur, već je 3:0. Novi brejk!

Evo i brejka Gulbisa, i to tek u devetom pokušaju. Ispio je Letonac oduzeti servis Džumhuru i smanjiti na 3:1.

Novi gem za Letonca, sada je 3:2.

Mala kriza za Džumhura. Dopustio je rivalu da napravi novi brejk, te osvoji treći uzastopni gem, a onda i četvrti i prvi put povede na meču. 3:4.

Veoma loš kraj drugog seta za bh. tenisera. Bez osvojenog poena, na svoj servis, prepušta rivalu novi gem, za izjednačenje u setovima 1:1 (4:6)

PRVI SET (6:2):

Sjajno je Damir otvorio set i već u prvom gemu iskoristio prvu brejk šansu i poveo 1:0, a onda sigurnim servisom potvrdio odličnu igru i bez izgubljenog poena poduplao prednost.

Imao je Džumhur brejk šansu i u trećem gemu, ali se Letonac odbranio. Po jedan osvojen gem na obje strane, trenutno je 3:1.

U šestom gemu, pri rezultatu 3:2, vodila se velika borba. Gulbis nije uspio da iskoristi dvije brejk šanse, što je kaznio Džumhur i poveo 4:2, a onda novim brejkom najavio osvajanje prvog seta.

Opasno je Gulbis prijetio i pri rezultatu 5:2, na Damirov servis, ali u dva navrata nije uspio da oduzme servis rivalu. Džumhur je zatim iskoristio prvu set loptu, te za 32 minuta stigao do 1:0 u setovima. 

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC