Dodik napustio sastanak sa Palmerom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je danas sastanak članova Predsjedništva sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, saznaje Srna.

0
A- A A+
Milorad Dodik Foto: MONDO/ Vedran Ševčuk

Nakon ovog zajedničkog sastanka Dodika i članova Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića i Željka Komšića sa Palmerom, Dodik je odvojeno razgovarao sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD u svom kabinetu.

Prethodno je danas Dodik napustio i sastanak članova Predsjedništva BiH sa delegacijom Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira jer na sastanku nije bila istaknuta zastava Republike Srpske.

Nakon toga, a prije odvojenog sastanka s Palmerom, Dodik se na sastanku sa američkom delegacijom saglasio danas sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara  da je za razvoj novih puteva za nove odnose SAD i BiH, a Palmer je rekao da podržava Dejtonski sporazum, Republiku Srpsku, njene institucije i njene simbole kada su u skladu sa zakonom.

Dodik je na odvojenom sastanku sa Palmerom, rekao da poštuje SAD kao moćnu zemlju i podržava saradnju, zalažući se za otvorenu komunikaciju sa američkim zvaničnicima, ali da je zbog učestalih stranih intervencija dobrim dijelom izgubljena snaga za kreativnost unutar BiH kojoj treba dati šansu da samo nađe unutrašnji konsenzus o mnogim pitanjima.

On je naveo da radi u skladu sa svojim obavezama, a ne pod pritiscima i da nije političar koji će dramatično promijeniti svoju politiku, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

"Predsjedavajući Predsjedništva BiH saglasio se sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za razvojem novih puteva za nove odnose SAD i BiH, ali je istakao i da, što se njega lično tiče, ne moli i ne traži da mu se ukinu sankcije koje su uvele SAD", navodi se u saopštenju. 


Na konstataciju Palmera da MAP nije konačan NATO status, Dodik je rekao da se zalaže za smanjenje vojnog potencijala BiH i da je zagovornik demilitarizacije BiH, a protiv NATO puta BiH iz dobro poznatih razloga.

On je naveo da je sada ključno pitanje u BiH formiranje vlasti i da su, prema njegovom mišljenju, stvoreni uslovi za to. 

Palmer je prenio Dodiku da podržava Dejtonski sporazum, Republiku Srpsku, njene institucije i njene simbole kada su u skladu sa zakonom. 

On je dodao da se raduje skorošnjoj posjeti Banjaluci, naglasivši da ono što Amerika želi nije toliko različito od onog što žele u cijeloj BiH. 

Sastanku je prisustvovala i odlazeći ambasador SAD u BiH Morin Kormak.

Ostale vijesti