Meč kakav će se teško ponoviti: Šta "Pop" sada kaže?

Autor:

San Antonio je pogađao i pogađao, a Popovič se u jednom trenutku uhvatio za glavu. A, trojke NISU bile najspektakularnije što smo videli u utakmici San Antonija i Oklahome.

Meč kakav će se teško ponoviti: Šta "Pop" sada kaže? Foto: Tanjug/AP/Darren Abate

"Ovih dana, kada posle utakmice pogledate statistiku, prvo bacite pogled na trojke. Ako ih pogodite, a rival ih promaši, onda ste pobedili. Više ne gledate skokove i izgubljene lopte, niti poene iz kontre. To sad nije važno. Eto, toliki je uticaj trojki u današnjoj košarci i to očigledno vidite u igri svih timova", rekao je prošle jeseni Greg Popovič.

Taj stav je iznosio u nekoliko varijanti.

"Mrzim trojke. Oduvek sam ih mrzeo. To traje već 20 godina. Zato se sve vreme šalim i govorim da ćemo napraviti promenu u igri ako stvorimo šut od četiri poena. Prosto je, ako svi vole trojke, hajde da napravimo i četvorke. Ljudi će iskakati iz sedišta ako imate i šut za pet poena. Biće sjajno. Nema košarke više. Nema lepote u njoj. Prilično je dosadna. Ali, tako je - kako je", takođe je pričao "Pop", slikovito i veoma ironično.

Međutim, prošle noći slavni trener je verovatno ipak uživao u trojkama.

Trener San Antonija stajao je kraj terena i gledao kako njegov tim protiv Tandera pogađa prvih 14 šuteva za tri poena!

Popovičev tim promašio je tek 15. šut sa distance i završio je meč sa spektularnih 84,2 odsto pogođenih trojki (16/19), a ujedno i sa oborenim rekordom NBA lige. Očekivano, takav procenat na bar 15 prvih šuteva nije imao nijedan tim u poslednjih 20 godina najjače lige na svetu.

Da priča bude još neverovatnija, San Antoniju ni takav šut nije bio dovoljan za mirnu pobedu, kao ni čak 56 poena sjajnog centra Lamarkusa Oldridža. Spursi su savladali "žilavu" Oklahomu rezultatom 154:147 tek posle dva produžetka, pre svega zbog impresivne partije nezaustavljivog Rasela Vestbruka, koji je završio meč sa 24 poena, 24 asistencije i 13 skokova.

Kako je San Antonio oborio rekord?

Italijan Marko Belineli pogodio je svih pet šuteva za tri (5/5), Letonac Davis Bertans sva četiri pokušaja (4/4), Australijanac Peti Mils samo je jednom promašio (3/4), dok je američki šuter Brin Forbs takođe gađao sa 100 odsto preciznosti (3/3).

Preostalu, 16. trojku domaćih dao je "najneprecizniji" među njima, Derik Vajt, kome su bila potrebna tri šuta za jedan tačan hitac (1/3). 

Ipak, iako će se najduže pričati o trojkama, igrač odluke ipak je bio neverovatni Oldridž, koji je postigao sedam poena u drugom produžetku.

"Igra kao 'zver' cele godine", rekao je Popovič posle utakmice.

"Vodio nas je na obe strane terena. Radio je to prošle godine, radi to i ove. Prosto, on je fantastičan", dodao je trofejni trener o centru koji je završio veče sa 20 pogodaka iz 33 šuteva. Koliko je bio koncentrisan, Oldridž je pokazao i sa linije penala, jer je 16 slobodnih bacanja izveo bez promašaja.

Što se tiče trojki, sigurno je uživao - koliko god da ih ne voli.

Tagovi:

Ostale vijesti