Uhapšen Mišel Platini!

Autor:

Nekadašnji predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini uhapšen je u utorak zbog malverzaciji oko dodjeljivanja domaćinstva Mundijala 2022. godine Kataru.

1
A- A A+
misel platini uefa Foto: MN Press

Legenda francuskog i svjetskog fudbala uhapšen je u utorak ujutru, u sklopu istrage u vezi sa dodjelom Svjetskog prvenstva 2022. Kataru.

Prema pisanju tamošnjih medija, Platini je uhapšen po nalogu anti-korupcijskog biroa francuske policije, koja je postupala po dokumentima o kojima se priča još od decembra 2010.

Tada je otkriveno da je bilo kontroverzi u dodjeli domaćinstva Mundijala Kataru, a Platini je 2014. priznao da je bio na sastanku sa prokazanim fudbalskim funkcionerom Mohamedom Bin Hamamom i to neposredno prije nego što je podigao ruku za Katar.

Britanski "Telegraf" objavio je da se Platini sreo sa čelnikom katarskog saveza "30 do 50" puta. Da je bilo korupcije dokazuje i podatak da je čak 16 od ukupno 24 člana tadašnjeg sastava izvršnog komiteta FIFA smijenjeno, suspendovano ili pod istragom.

FIFA je 2015. suspendovala Platinija zbog malverzacija na osam godina, kao i bivšeg predsjednika Međunarodne fudbalske asocijacije, Sepa Blatera.

Iako su obojica tada bili oslobođeni optužbi za korupciju, proglašeni su krivim po nekoliko tačaka, prije svega zbog konflikta interesa i prihvatanja milionske svote novca, u švajcarskim francima.

Ostale vijesti