Banjalučani traže uklanjanje Viber stikera

Banjaluka je prije dva dana postala prvi grad koji je dobio Viber stikere sa motivima ovog grada. Međutim, građani su ogorčeni jednim za kojeg traže momentalno uklanjanje.

Banjalučani traže uklanjanje Viber stikera Foto: Mondo.ba

Naime, u banjalučkim Viber stikerima nalazi se jedan na kojem se vidi nekoliko djevojaka uz koji piše “Ovdje je 7/1", u kojem se aludira na banjalučku legenda da je u ovom gradu brojčani odnos žena i muškaraca sedam naprema jedan.

Fondacija "Udružene žene" Banja Luka osudila je odluku Grada Banja Luka da u okviru Viber paketa stikera o Banjoj Luci uvrsti stiker koji na, kako navode, na uvredljiv i seksistički način predstavlja žene Banjaluke, sa namjerom da dodatno promoviše Banjaluku kao otvoren grad i time upotpuni turističku ponudu.

Banja Luka dobila Viber stikere!

“Kao organizacija koja se preko 20 godina bavi zaštitom ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti polova ukazujemo da korištenje urbanih mitova sa seksističkim porukama promoviše žene Banja Luke kao robu koja je u otvorenoj ponudi turistima, što je uvredljivo i diskriminatorno za sve građanke Banja Luke”, saopštila je ova fondacija.

“Udružene žene” traže od Grada Banja Luka da hitno ukloni ovaj stiker iz Viber paketa, kao i iz svih pratećih promotivnih materijala koji se koriste u ovoj kampanji te da se javno izvini svim građankama Banja Luke zbog seksističke i uvredljive slike o građankama ovog grada.

Ovaj stiker zasmetao je i velikom broju građana koji su svoje nezadovoljstvo iskazali putem društvenih mreža.

Sporni stiker osudio je i Helsinški parlament građana Banjaluka koji takođe od Grada traži njegovo hitno uklanjanje.

"Zahtjevamo od Grada Banja Luka da što hitnije ukloni viber stiker koji na uvredljiv način prikazuje žene kao turističku atrakciju,odnosno robu koju Grad nudi u okviru svojih turističkih potencijala. Ovim stikerom Grad je uvrijedio i degradirao žene i poslao poruku javnosti da su tijela sve što Banjalučanke imaju da ponude", stoji u njihovoj objavi na Facebooku-u.

Naglasili su da traže javno izvinjenje Grada Banja Luke i da ubuduće, ako već imaju namjeru da promovišu žene, ne koriste ih samo kao statistički broj nego da promovišu žene koje su značajno doprinjele razvoju našeg grada, a kojih itekako mnogo ima.

Ostale vijesti