Sud uvrstio novinare u razloge za pritvor?

Autor:

Nesvakidašnje obrazloženje suda tokom današnjeg izricanja presude Marku Čoliću za pokušaj ubistva novinara Vladimira Kovačevića, izazvalo pažnju i novinara i advokata.

0
A- A A+
novinari, protest, podrška, vladimir kovačević, napad Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ovo je prvi prokomentarisao branilac optuženog Čolića, advokat Goran Jovišević, najavivši žalbu na presudu.

"Kao razlog za pritvor sud je naveo veliki broj medija koji prisustvuju suđenju. Takvo objašnjenje do sada nije zabilježeno, a sud je to naveo kao jedini razlog za pritvor", rekao je Jovišević nakon izricanja presude.

Kovačević: Nadam se da će istraga pronaći nalogodavce

"Ono što je bitno jeste da je pravda koliko - toliko zadovoljena, u kom omjeru, ostaje da se vidi, jer mi i dalje nemamo imena nalogodavaca. Neosporna je činjenica da, sada već osuđeni Čolić, nije imao nikakav lični motiv za pokušaj ubistva, zajedno sa svojim saradnikom, već da se iza naredbe krije neko drugi. Ko se krije, ja se nadam da će to pokazati naredna istraga, ali, u neku ruku, i sumnjam da će se ići ka tome", rekao je danas nakon presude, Vladimir Kovačević.

Oglasilo se Udruženje novinara Republike Srpske, u čijem saopštenju stoji da današnje obrazloženje „posebnih pritvorskih razloga“, koji su se čuli prilikom izricanja presude Marku Čoliću, u slučaju pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, smatraju potpuno bespredmetnim, te svojevrsnim pritiskom na rad medija i izražava zabrinutost.

Naime, u obrazloženju produženja pritvora Čoliću, kao poseban razlog naveden je i "veliki broj medija, koji je pratio suđenje."

"S ozbirom na ovu činjenicu postavlja se pitanje: da li se ovim vrši pritisak na rad medija i njih svrstava na jednu stranu, samo zbog velikog interesovanja javnosti, zbog koje su radili svoj posao? Na drugoj strani, optuženi i odbrana „stiču utisak da su mediji zaslužni za neku od sudskih odluka“, što prema zakonu ne smije da se dogodi, jer je sud nezavisan,'' kažu u udruženju.

Udruženje novinara Republike Srpske smatra da sud u svom obrazloženju nikako nije smio navesti medije kao razlog svoje odluke, jer je time direktno stvorio utisak medijskog pritiska na sam proces.

"Samu presudu Udruženje novinara Republike Srpske neće komentarisati do pravosnažnosti, ali apelujemo na nadležne da pronađu motiv, a samim tim i nalogodavca napada na Vladimira Kovačevića. Podsjećamo da je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske u prošloj godini prijavljeno je pet slučajeva napada na novinare među kojima je najdrastičniji slučaj pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića," piše u saopštenju Udruženja novinara RS.

Okružni sud u Banjaluci osudio je danas na četiri godine zatvora Marka Čolića za pokušaj ubistva novinara BN televizije Vladimira Kovačevića u avgustu prošle godine. Čoliću će u izdržavanje kazne biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

Osim Čolića za pokušaj ubistva Kovačevića osumnjičen je i Nedeljko Dukić iz Kneževa, koji se nalazi u bjekstvu i za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

Kovačević: Pomislio sam - šta se dešava, ubiće me

Potjernica za Dukićem “kasni” zbog pogrešne adrese 

Čoliću sestra donijela kokain u KPZ Tunjice

Ostale vijesti