• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac odbranio bod na ''Grbavici''!

Autor mondo.ba

Željezničar je bio opasniji pred protivničkim golom, ali nije iskoristio brojne šanse. Borac se orijentisao na odbranu i vrebao svoju šansu iz kontranapada, ali takvih nije bilo mnogo.

 Željezničar Borac prvo kolo PL BiH 2019 2020 Izvor: MONDO

Jedan od derbija prvog kola Premijer lige BiH, onaj između Željezničara i Borca, završen je podjelom bodova (0:0), a ovom ishodu zadovoljniji mogu da budu izabranici Branislava Krunića, koji su se, prevashodno, orijentisali na čuvanje svog gola.

Od početka utakmice izabranici Amara Osima uspostavili su kontrolu nad utakmicom i opasno prijetili golu na kojem je stajao Mladen Lučić. Redali su se pokušaji domaćih fudbalera, najagilniji su bili novajlija u dresu tima sa Grbavice Bojo, ali i Zec i Osmanković, ali nijedna lopta nije završila iza leđa večeras sigurnog Borčevog golmana.

Borac je djelovao kompaktno kada je u pitanju igra u odbrani, u želji da prije svega sačuva svoj gol, a tek onda da po osvojenoj lopti organizuje kontranapad kojim bi ugrozio domaće. Jedna takva situacija dogodila se u 35. minutu, kada je Vujaklija poslije prodora kroz sredinu pronašao Crnova na lijevoj strani koji je lob udarcem pokušao da matira Erića, ali se sve završilo samo na pokušaju.

Ista slika viđena je i u nastavku. Domaća ekipa je bila ta koja je stvarala prilike i ugrožavala gostujući gol, ali je posljednja linija Borca, predvođena štoperima Janičićem i Jovanovićem, uspješno odbijala svaki napad.

Posljednjih deset minuta Željezničar je ostao sa deset igrača na terenu s obzirom da je drugi žuti karton dobio Petar Bojo, koji je ''izgorio'' u želji da se dokaže domaćoj publici, te na centru terena faulirao Jakupovića.

Ipak, do kraja susreta se nije osjetilo da je Željezničar u brojčanom deficitu. Naprotiv – domaći tim je nastavio sa napadima, ali nije uspio da zatrese mrežu, pa Borac u Banjaluku nosi veliki bod, koji mnogo znači na psihološkom planu pred pripremu prve domaće utakmice, koju će Banjalučani odigrati protiv Zvijezde 09 iz etno-sela Stanišići, koja je danas doživjela debakl na stadionu u Ugljeviku u duelu sa Tuzla sitijem (1:5).

Na drugoj strani, Željezničar u drugoj rundi gostuje Mladosti, koja je danas na gostovanju savladala još jednog povratnika u elitu Velež (1:3).

Kraj utakmice, meč je završen podjelom bodova - 0:0! 

93' - Mujezinović je dobro primio loptu na grudi i šutirao, ali lopta odlazi pored gola. 

Sudijska nadoknada drugog poluvremena je pet minuta... Navijači Borca napustili su tribine ''Grbavice''.

88' - domaći prijete i sa deset igrača, centrira sa lijeve strane Pavić i nalazi Veselinovića, koji šutira glavom, ali hvata loptu Lučić.

86' - žuti karton zbog protesta nakon odluke sudije dobija Stevanović

82' - dvostruka izmjena u Željezničaru, izašli su Zec i Krpić, a ušli Zajmović i Hajdarević.

80' - Željo ostaje sa deset igrača! Drugi žuti karton dobija Bojo nakon faula nad Jakupovićem na centru terena. 

79' - drugu izmjenu pravi Krunić, na teren umjesto Vujaklije šalje Kajkuta.

77' - igra se odvija na polovini Borca, Željezničar vrši veliki pritisak na posljednju liniju gostiju. 

67' - prva izmjena u domaćem timu, umjesto Alispahića u igri je Mujezinović.

65' - druga javna opomena za Borac, ovog puta je dobija Jovanović. 

62' - za poziciju se izborio Veselinović, ali nakon šuta pogađa samo spoljni dio mreže.

Izvor: MONDO

 61' - prva izmjena na utakmici, umjesto Crnova u igru ulazi Jakupović u ekipi Borca.

 60' - ponovo je Zec u prilici, ovog puta asistirao mu je Stevanović, ali Lučić lako brani.

 58' - Zec dobro šutira ali nema promjene rezultata. Lopta odlazi pored desne stative Borčevog gola.

51' - umalo autogol! Slobodan udarac sa lijeve strane je izveo Alispahić, a loptu je u kaznenom prostoru loše zahvatio Mirić i umalo zatresao vlastitu mrežu. Inače, prije slobodnog udarca, zbog rasprave sa sudijom oko mjesta izvođenja prekršaja žuti karton je dobio Alispahić.

49' - prvi žuti karton i za Željezničar, dobija ga Bojo nakon povlačenja Vranješa

46' - počelo je drugih 45 minuta na ''Grbavici''

Sve je spremno za početak drugog poluvremena...

Završeno je prvo poluvrijeme na ''Grbavici'' u duelu Željezničara i Borca, a rezultat nakon prvih 45 minuta je 0:0. Domaći tim je bio konkretniji i češće je prijetio golu Mladena Lučića, dok se Krunićev tim organizovano branio i čekao svoju šansu iz kontranapada, ali ih nije bilo previše u dosadašnjem toku utakmice.

45' - prvi žuti karton na utakmici, dobio ga je Janičić nakon faula nad Krpićem. 

40' - Vranješ šutira sa lijeve strane, ali pogađa dobro postavljenog Erića.

35' - najopasniji pokušaj Borca do sada. Vujaklija je probio kroz sredinu, oslobodio se čuvara i proslijedio loptu na lijevu stranu do Crnova koji prijeti lob udarcem, ali šalje loptu preko gola.

33' - solo akcija Vranješa na desnoj strani nakon koje se izborio za udarac, ali je isti bio neprecizan.

Prošlo je prvih pola sata, nema pogodaka, a za sada je tim Amara Osima opasniji rival.

27' - Krpić je loptu sa lijeve prebacio na desnu stranu do Zeca koji šutira, ali šalje loptu daleko od gola. Željezničar ima inicijativu, dok Borac čeka svoju šansu iz kontranapada, ali do sada gol domaćih nije ozbiljnije ugrožen.

24' - Bojo se namjestio na udarac sa distance, ali Lučić nakon silovitog udarca uspijeva da izboksuje loptu u polje

20' - Bojo je izveo korner sa lijeve strane, na suprotnoj strani je loptu zahvatio Osmanković, šutirao, ali je lako intervenisao Lučić.

16' - slobodan udarac za Borac izveo je Bosančić, a loptu u korner ispred Vranješa izbacio Erić. Nakon udarca iz ugla koji je izveo Crnov, golman domaćih lako hvata loptu. Koškanje Krpića i Mirića koje je prethodilo slobodnom udarcu glavni sudija Sabrija Topalović nije sankcionisao kartonima.

14' - Zec je pokušao interesantnim udarcem na desnoj strani, ali nije Lučić bio ugrožen.

12'  - Željo opet prijeti, Stevanović upućuje centaršut sa desne strane, Jovanović ispred Lučića i Krpića izbacuje loptu u korner. Domaći tim je trenutno opasniji.

11' - pokušao je Borac da uzvrati preko Crnova, ali loše šutira iskosa sa lijeve strane.

10' - stopostotna šansa za domaće, Pavić je centrirao sa lijeve strane, Krpić pobjegao čuvaru i šutirao glavom, ali lopta odlazi pored desne stative Lučićevog gola.

8' - Željezničar ponovo pokušava sa distance, ali je to loše učinio Sadiković, kao i Bojo prije par minuta. 

6' - prvi pokušaj Borca, šutirao je Vranješ iskosa sa distance nakon što je ''na leđima'' imao Petra Boju, ali lopta odlazi preko gola. 

4' - prva opasna situacija na utakmici. Centaršut Željezničara sa lijeve strane, Zec je vratio u sredinu, odbrana Borca je otklonila opasnost, da bi u nastavku akcije iz daljine šutirao Petar Bojo, ali neprecizno. 

1' - Počela je utakmica na Grbavici...

Večerašnjoj utakmici prisustvuje, između ostalog, i šef stručnog štaba Sarajeva Husref Musemić...

Igrači obje ekipe su izašli na teren, sve je spremno za početak utakmice...

Na tribine ''Grbavice'' već su stigli i najvatreniji navijači Borca, Lešinari, koji su nedavno pronašli zajednički jezik sa rukovodstvom kluba i nakon više od 18 mjeseci prekinuli bojkot.

Glavni sudija večerašnje utakmice je Sabrija Topalović iz Zenice, a njegovi pomoćnici su Davor Beljo iz Mostara i Arnel Novalić iz Doboja. Četvrti sudija je Zoran Grbić iz Prijedora, a delegat je Trebinjac Milan Janković. 

N A J A V A

Jedan od derbija prvog kola Premijer lige BiH u fudbalu biće odigran večeras na stadionu Grbavica, gdje će domaći Željezničar ugostiti povratnika u elitni rang, banjalučki Borac.

Utakmica između starih rivala počeće u 20:30 časova, a direktan tekstualni prenos možete da pratite na portalu MONDO!

Tokom današnjeg dana, već su odigrane dvije utakmice premijerne runde bh. šampionata. Drugi povratnik u elitu mostarski Velež poražen je pred domaćom publikom od Mladosti iz Doboja kod Kaknja rezultatom 1:3, dok je još ubjedljiviji bio Tuzla siti, koji je u Ugljeviku deklasirao Zvijezdu 09 rezultatom 1:5.

Sutra se u Tuzli sastaju Sloboda i Radnik, dok će na stadionu ''Asim Ferhatović – Hase'' snage odmjeriti aktuelni šampion i vicešampion BiH Sarajevo i Zrinjski.

Kolo će u ponedjeljak, duelom na ''Pecari'', zatvoriti Široki Brijeg i Čelik.

Početni sastavi ekipa:

ŽELJEZNIČAR: Erić, Stevanović, Pavić, Zec (od 82. Zajmović), Krpić (od 82. Hajdarević), Bogičević, Alispahić (od 67. Mujezinović), Sadiković, Veselinović, Bojo, Osmanković. Trener: Amar Osim.

BORAC: Lučić, Jovanović, Crnov (od 61. Jakupović), Danilović, Ćosić, Dujaković, Mirić, Bosančić, Vranješ, Janičić, Vujaklija (od 79. Kajkut). Trener: Branislav Krunić.

PREMIJER LIGA BIH - 1. KOLO:


Velež - Mladost 1:3 (0:1)
/Beriša 50 - Fanimo 11, Crnički 54, Dragutinović 81/

Zvijezda 09 - Tuzla siti 1:5 (0:1)
/Marković 50 - Crnkić 23, 37, autogol 45, Ubiparip 74 pen, Ramić 81/

nedjelja:

Sarajevo - Zrinjski (19.00)

Sloboda - Radnik (20.30)

ponedjeljak:

Široki Brijeg - Čelik (21.00)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC