• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vranješ za MONDO: PL BiH ne zaostaje za regijom!

Autori mondo.ba Autori Nebojša Šatara

Kapiten Borca Stojan Vranješ govorio o dosadašnjem dijelu Premijer lige Bosne i Hercegovine, mečevima "crveno-plavih", razlikama u kvalitetu u odnosu na Superligu Srbije ili šampionat Hrvatske, kao i o šansama "zmajeva" za EURO.

 Stojan Vranješ, kapiten FK Borac, intervju za MONDO Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Fudbalska javnost u BiH složna je u ocjeni da je nesumnjivo najbolji pojedinac Banjalučana u dosadašnjem dijelu sezone bio Stojan Vranješ.

Kapiten Borca je postigao oba pogotka za četu Branislava Krunića na prve tri utakmice i svakako je najzaslužniji za osvojena četiri boda. Na startu je Borac odigrao neriješeno na "Grbavici" (0:0), potom savladao Zvijezdu 09 (1:0) i u prethodnom kolu, pomalo nesrećno izgubio od Tuzle sitija na "Tušnju" (2:1).

Da li je Borac oštećen u Tuzli? (VIDEO)

"Prvo da se zahvalim na lijepim riječima, a onda da kažem da se fizički dobro osjećam i da sam zdrav. Možda su to neki sumnjali, a neki nisu, ali znam svoj kvalitet. Ne želim da se hvalim, ali znam da kad sam zdrav da je to to. Na 'Tušnju' smo imali nekoliko izglednih situacija da ugrozimo protivnika kad se lomio rezultat, nismo to iskoristili, a onda je stigla kazna. Nismo zaslužili poraz, moguće je da smo izgledali defanzivnije, ali to je bilo u službi taktike. Ovaj put nam se nije posrećilo. Moram reći da jesmo imali sreće kod kuće protiv Zvijezde 09, sad nam se to u Tuzli vratilo. Malo nam je nedostajalo koncentracije u presudnim momentima da 'šokiramo' domaćina. To nismo uspjeli i to je bio ključ našeg poraza u Tuzli", počeo je Vranješ razgovor za naš portal.

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

Vranješ nije želio da se upušta u ocjene pojedinih linija u igri Borca nakon konstatacije da s tribina djeluje da odbrana i vezni red solidno funkcionišu, ali da je napad u sve tri utakmice bio poprilično odsječen.

"Ja nisam trener i nemam tu ambiciju da budem. Gledam to iz ugla igrača i to mogu da komentarišem. Možda smo ove gostujuće utakmice igrali slično. Imali smo niski blok, a moguće da smo pod pritiskom protivnika teže izlazili i kad bismo dobili priliku za kontranapad, ponestajalo bi nam snage zbog tog trošenja u defanzivi. A ne bih se upuštao u analize, šta ne 'paše' u našim linijima. Znam sigurno da iz sedmice u sedmicu bolje treniramo. A sad nekad igramo slabije i pobijedimo, ili bolje pa izgubimo. U Tuzli nam je falio jedan centimetar da rezultat bude drugačiji, pa bi sad pričali o nečem drugom. Zato ne mogu da se bavim takvim analizama već je to pitanje za neke druge. Ja s terena vidim neku 'drugačiju' sliku. Ne kažem da je to što ja vidim drugačije od vašeg utiska, ali sIgurno je jedino da igrači žele najbolje i samo nam je tih par centimentara nedostajalo u Tuzli".

Prema njegovim riječima, možda se već u narednu subotu u Bijeljini tih "par centimentara" vrati na Borčevu "vodenicu".

"Ja se nadam da će se vratiti na nekoj od narednih utakmica. Mi taj meč iz Tuzle ne možemo da vratimo, bodovi su izgubljeni, a na nama je da u sljedećem meču popravimo utisak, kad su bodovi u pitanju".

Vranješ ima izuzetno visoko mišljenje o ekipi Radnika i njenom treneru Mladenu Žižoviću, nekadašnjem fudbaleru banjalučkog kluba.

"Bijeljina je jedno od nezgodnijih gostovanja zbog ambijenta i termina odigravanja utakmice (17.30), a posebno zbog semberske ekipe, koja ima 'glavu i rep'. Radnik je posložen veoma dobro, vođen od strane odličnog trenera i bivšeg igrača Borca (Mladen Žižović). Znaju ko šta radi i nezgodno je uvijek igrati u Bijeljini, što ne znači da mi nemamo iste ambicije a to je pobjeda. Čeka nas teška utakmica, mnogo puta sam tamo igrao i često je bivalo veoma tvrdo jer je Radnik opasan domaćin. Ove sedmice ćemo još da analiziramo njihove dobre i loše strane i u utakmicu uđemo da pobijedimo, naravno".

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Banjalučki kapiten smatra da je prerano baviti se nekim prognozama oko bitke za titulu, ali je naglasio da je Premijer liga Bosne i Hercegovine jedna od najzanimljivih u bivšoj Jugoslaviji.

"Ubijeđen sam da Borac može da igra neku značajniju ulogu u prvenstvu. Naravno da su tri-četiri kluba (Zrinjski, Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg) već desetak godina u vrhu i imaju kontinuitet igranja i borbe za 'nešto'. Borac to nije imao i zato ne možemo odjednom da tražimo neke velike stvari jer je potrebno vrijeme. A i rano je da se priča o tome. Evo Velež ima odličnu ekipu a nema nijedan bod. A o nekim favoritima za naslov možemo da pričamo tek za nekih mjesec ili više dana kad se tabela malo iskristališe. Sigurno je da će sezona biti neizvjesna i do samog kraja se neće znati ko će osvojiti titulu, a ko će izboriti plasman u Evropu ili izboriti opstanak".

Vranješ je u igračkoj karijeri nastupao za rumunske Pandure i Kluž, Vojvodinu iz Novog Sada, poljsku Legiju iz Varšave, Lehiju Gdanjsk i Piast Gliivice prije povratka u BiH, gdje je još branio boje sarajevskog Željezničara i matičnog Borca.

 Zato je mišljenja da Premijer liga BiH ne zaostaje za regionom ukoliko se izuzmu Crvena zvezda i zagrebački Dinamo.

"Jedina razlika je možda u boljoj infrakstrukturi i po jednom klubu. Zvezda i Dinamo odskaču što se tiče evropskih utakmica u Ligi šampiona i Ligi Evrope. U posljednjih par godina dosta kvalitetnih igrača se vratilo u Premijer ligu BiH i to mi je veoma drago. Ako gledamo Zrinjski, Sarajevo ili Radnik ne zaostajemo puno za Evropom, možda nismo u rangu sa najvećim klubovima, ali evidentno je da Ppremijer liga BiH i infrastrukturom i igrački napreduje. To vidimo po posjeti jer smo u prethodnom kolu bili najposjećenije prvenstvo u regionu što nimalo nije za potcijeniti. To su svakako pozitivne stvari što se dešavaju u bh. fudbalu". 

Na kraju razgovora Vranješ je pomenuo i izabranike Roberta Prosinečkog koji su na startu kvalifikacija zabilježili samo jednu pobjedu i remi, uz dva poraza, ali kapiten Borca smatra da još ništa nije izgubljeno kad je u pitanju plasman na Evropsko prvenstvo 2020.

"Sve zavisi od mogućih povreda, forme, ali BiH ima snagu da se plasira na šampionat Evrope.Čekamo sad da vidimo šta će biti sa transferom Edina Džeke, formu Miralema Pjanića, ali ako su svi zdravi i u formi, šanse postoje, iako to naravno neće biti nimalo lako", zaključio je Vranješ, koji je u A timu "zmajeva" zabilježio tri nastupa u vrijeme selektora Safeta "Papeta" Sušića.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC