Stalna pospanost tokom dana može da ukaže na ovu bolest

Autor:

Ako vam se stalno spava popodne, to može da bude rani simptome ove bolesti...

Stalna pospanost tokom dana može da ukaže na ovu bolest Foto: Guliver/Getty images, fizkes

Moždane ćelije koje nas održavaju budnim su prve "na udaru" Alchajmerove bolesti, pokazalo je novo istraživanje. Zbog toga su oboleli od ove bolesti često pospani tokom dana.

Ove ćelije se uništavaju širenjem toksičnog proteina, a naučnici smatraju da bi ovo otkriće moglo da dovede do ranije dijagnoze Alchajmerove bolesti, kada lekovi i promene navike mogu više da pomognu u lečenju.

"Naše istraživanje pokazuje definitivne dokaze da dolazi do degeneracije delova mozga koji nas održavaju budnim, zbog nakupljanja proteina, u najranijoj fazi bolesti", kaže autorka studije dr Lea Grinberg, neurolog sa Univerziteta u Kaliforniji.

Oštećenja u mozgu usled Alchajmerove bolesti mogu da se jave i 20 godina pre nego što se jave klinički simptomi. Možda je to i razlog zašto lekovi ne pomažu mnogo, jer se obolelima daju prekasno, smatraju naučnici.

Elem, ono što naučnici nisu znali do sada je da li ometen san izlaže ljude riziku od Alchajmerove bolesti ili promene u mozgu zbog te bolesti dovede do stalne pospanosti. Sada imaju jake dokaze da je u pitanju ovo drugo, a do otkrića su došli analizirajući mozak obolelih.

Oni objašnjavaju da je u delovima mozga koji nas održavaju budnim, kod obolelih od Alchajmera broj neurona smanjen za 75 odsto, a primetan je i nataložen protein tau.

Tagovi:

Ostale vijesti