LEGLO fašista: "Jevrejska svinjo" - PORUKA za direktora

Autor:

Neonacisti napravili nove probleme za Kemnicer, čija borba protiv ultradesničara i neonacista ne daje rezultat. Navijači vrijeđali na rasnoj osnovi igrače Bajerna i svog direktora.

0
A- A A+
Foto: YouTube/PrtScr


Duhovi prošlosti i dalje lebde nad Njemačkom…

Utakmica 6. kola 3. Bundeslige između Kemnicera i Bajerna, glavna je tema medija u Njemačkoj i to ne na sportskim stranicama. Duel koji je završen bez pobjednika – 2:2, obilježila je grupa huligana koja prati igre domaćeg tima.

Navijači iz Kemnica, poslije Lajpciga i Drezdena trećeg po veličini grada u Saksoniji, vrijeđali su na rasnoj osnovi igrače Bajerna, ali i članove svog kluba.

Ova regija nekadašnje Istočne Njemačke poznata je kao uporište najekstremnijih neonacističkih grupa, koje i poslije 75 godina vode duhovi zloglasnog Trećeg rajha. Primjera isticanja simbola nacističke Njemačke je mnogo, a posljednji se dogodio u subotu.

Fašisti smješteni među najvatrenijim navijačima Kemnicera su tokom 90 minuta rasističkim povicima vrijeđali tamnopute igrače Bajerna, a na udaru se našao i sportski direktor "nebeskoplavih" Tomaš Sobocika, nazivajući ga "jevrejskom svinjom".

Izvor: YouTube


Odmah poslije utakmice Kemnicer se ogradio u saopštenju koje je izdao na zvaničnim internet stranicama kluba, u kojem je oštro osudio ponašanje i skandiranja navijača. Zanimljivo da je još tokom utakmice uprava zabranila igračima da odu do dijela tribine gdje su najžešći navijači Saksonaca i odakle su za vrijeme meča dolazile sve uvrede.

Radikalne frakcije navijača Kemnicera, koje su deklasirane kao ultradesničarske i neonacističke, godinama svojem klubu prave probleme. Nekadašnji kapiten Danijel Fran nedavno je ostao bez angažmana u klubu, jer je javno podržao neonaciste, a na jednom meču čak je i sjedio na tribini s njima. Potez uprave da raskine ugovor sa njihovim omiljenim igračem, razbjesnio je navijače koji su na utakmici Kupa protiv HSV držali papire sa brojem 11, koji je u klubu zadužio Fran.

Kemnicer je klub osnovan u januaru 1966. godine. Najpoznatiji igrač koji je nosio "nebeskoplavi dres" je Mihael Balak.

Od 1953. do 1990. godine grad se zvao  Karl-Marks Štat… 

Ostale vijesti