• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rad na crno se odmah prijavljuje tužilaštvu

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Inspektori koji ubuduće zateknu neprijavljenog radnika, dužni su da to odmah prijave nadležnom tužilaštvu i podnesu krivičnu prijavu.

 Rad na crno u RS Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

Predviđeno je to novim Nacrtom zakona o inspekcijama RS koji predviđa da neprijavljivanje radnika, odnosno rad na crno, ubuduće bude krivično djelo.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić nije precizirala kakve će biti visine kazni, objasnivši da će to biti definisano do prijedloga zakona.

- Nama je radnik bio na prvom mjestu, da ga zaštitimo i da sve što se radi u sivoj zoni, izađe iz tog područja, a da onaj ko ide na štetu radnika, bude vidljiv. Većina poslodavaca koji rade dobro, nose etiketu zbog loših – istakla je Rešić. 

Ona je navela i da postoje brojne druge novine kao što su obavezna i zakonom propisana koordinacija između opštinskih i republičkih inspekcija.

- Do sada je poslovna zajednica upozoravala jer nije bilo planiranja, pa u jednoj sedmici dolaze i opštinski i republički inspektori i stalno su pod nekom vrstom kontrole. Sada se zakonski obavezuje planiranje njihovog rada – kazala je Rešić.

Navela je i da je do sada određena regija imala pet saobraćajnih, a nijednog inspektora rada, te da takva praksa mora prestati.

- Realne potrebe se moraju planirati, a ne samo ispunjavati želje. Svaka regija mora imati i veterinarskog i sanitarnog i inspektora rada... – dodala je Rešić.

S obzirom na to da je do sada na terenu bilo primjedbi da inspektori u određene subjekte ne mogu da uđu, jer nisu registrovani, od sada se to mijenja i inspektor ima pravo da postupa sa njima i to kao prioritet.

Uvažene su i primejdbe, posebno iz građevinskog sektora, da su problem u kontroli bili podizvođači ili radnici koji nisu bili iz RS, a u novom nacrtu se definiše da svako ko je sklopio ugovor mora snositi odgovornost za radnike i njihovu bezbjednost.

Prvi put je registrovanim poreskim obveznicima, malim privrednicima, dat rok da ako imaju mali prekršaj to otklone, a da se ne kažnjavaju odmah.

- Ideja je da ih se podstakne da rade i nauče kako treba – dodala je Rešić.

Pomoćnik ministra za resor uprave Nikola Knežević je istakao da će ubuduće biti pojačana kontrola i samih inspektora.

Cilj je da se ograniči samovolja inspektora, ali i eventualne greške koje su napravili.

Ministarka rešić je danas komentarisala je najavljenu kontrolu diploma svih zaposlenih, koju je zatražio premijer RS Radovan Višković, te je istakla da su oni, kao i sva druga ministarstva dobili obavještenje o tome od Generalnog sekretarijata Vlade RS.

- Od nas je traženo, kao i od svih ostalih, da ih dostavimo. Mi smo u ovom slučaju zaposlenici kao i svi drugi. To je zahtjev premijera i uradićemo to kao i drugi – dodala je.

Neplaćanje poreza više nije javna tajna

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladan

Sve se zna ali ništa se ne preduzima.Vrana vrani oči ne vadi.

Arch Enemy

Rad na crno ili neprijavljeni radnici je daleko manji problem od ,, PLATE U KOVERTI ", više od 90% poslodavaca je radnike prijavilo na minimalac a ostatak tj. ogroman novac isplaćuju nelegalno u kešu i time varaju i kradu i nas i državu, kad će mo malo o ovoj vrsti lopovluka!?

Igor

To je sad super da inspektori ne uzmu 100 eura sebi već 500 i ooet ni drzava ni radniknemaju nista....bice zakona za sirotinju sto drzi mali lokal itd a aa gazde nista

Darko

Ako nedobiju kovertu sa kojom stotkom onda ce prijaviti

MONDO REPORTAŽE