Rad na crno se odmah prijavljuje tužilaštvu

Inspektori koji ubuduće zateknu neprijavljenog radnika, dužni su da to odmah prijave nadležnom tužilaštvu i podnesu krivičnu prijavu.

Rad na crno se odmah prijavljuje tužilaštvu Foto: Mondo/Brankica Spasenić

Predviđeno je to novim Nacrtom zakona o inspekcijama RS koji predviđa da neprijavljivanje radnika, odnosno rad na crno, ubuduće bude krivično djelo.

Ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić nije precizirala kakve će biti visine kazni, objasnivši da će to biti definisano do prijedloga zakona.

- Nama je radnik bio na prvom mjestu, da ga zaštitimo i da sve što se radi u sivoj zoni, izađe iz tog područja, a da onaj ko ide na štetu radnika, bude vidljiv. Većina poslodavaca koji rade dobro, nose etiketu zbog loših – istakla je Rešić. 

Ona je navela i da postoje brojne druge novine kao što su obavezna i zakonom propisana koordinacija između opštinskih i republičkih inspekcija.

- Do sada je poslovna zajednica upozoravala jer nije bilo planiranja, pa u jednoj sedmici dolaze i opštinski i republički inspektori i stalno su pod nekom vrstom kontrole. Sada se zakonski obavezuje planiranje njihovog rada – kazala je Rešić.

Navela je i da je do sada određena regija imala pet saobraćajnih, a nijednog inspektora rada, te da takva praksa mora prestati.

- Realne potrebe se moraju planirati, a ne samo ispunjavati želje. Svaka regija mora imati i veterinarskog i sanitarnog i inspektora rada... – dodala je Rešić.

S obzirom na to da je do sada na terenu bilo primjedbi da inspektori u određene subjekte ne mogu da uđu, jer nisu registrovani, od sada se to mijenja i inspektor ima pravo da postupa sa njima i to kao prioritet.

Uvažene su i primejdbe, posebno iz građevinskog sektora, da su problem u kontroli bili podizvođači ili radnici koji nisu bili iz RS, a u novom nacrtu se definiše da svako ko je sklopio ugovor mora snositi odgovornost za radnike i njihovu bezbjednost.

Prvi put je registrovanim poreskim obveznicima, malim privrednicima, dat rok da ako imaju mali prekršaj to otklone, a da se ne kažnjavaju odmah.

- Ideja je da ih se podstakne da rade i nauče kako treba – dodala je Rešić.

Pomoćnik ministra za resor uprave Nikola Knežević je istakao da će ubuduće biti pojačana kontrola i samih inspektora.

Cilj je da se ograniči samovolja inspektora, ali i eventualne greške koje su napravili.

Ministarka rešić je danas komentarisala je najavljenu kontrolu diploma svih zaposlenih, koju je zatražio premijer RS Radovan Višković, te je istakla da su oni, kao i sva druga ministarstva dobili obavještenje o tome od Generalnog sekretarijata Vlade RS.

- Od nas je traženo, kao i od svih ostalih, da ih dostavimo. Mi smo u ovom slučaju zaposlenici kao i svi drugi. To je zahtjev premijera i uradićemo to kao i drugi – dodala je.

Neplaćanje poreza više nije javna tajna

Ostale vijesti