"Novi migrantski talas doveo bi do kolapsa"

Autor:

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je da BiH nije spremna za novi migrantski talas, koji će uslijediti ako Turska otvori svoje granice i dozvoli izbjeglicama iz Sirije da krenu prema EU.

0
A- A A+
migranti Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

"Dogodio bi se potpuni kolaps sistema, prvo u bezbjednosnom smislu. Ipak, siguran sam da bi se slično dogodilo i u zemljama regiona, a moguće i u cijeloj Evropi", rekao je Galić.

Direktor Granične policije kaže za "Večernji list", izdanje za BiH da se BiH već tri godine nalazi u vanrednoj situaciji zbog povećanog priliva migranata, a vlast nije reagovala na adekvatan način.

Galić je pojasnio da im po Pravilniku o uređenju Granične policije, koji je predviđen za rad u

 normalnim uslovima, još uvijek nedostaje 375 službenika.

"Morali su biti izmijenjeni zakoni. Riječ je o zakonima o policijskim službenicima, Graničnoj policiji, kretanju i boravku stranaca i azilu. To su osnovne poluge u rukama policijskog službenika kako bi se na adekvatan način mogao suprotstaviti vanrednim okolnostima. BiH je tu potpuno zakazala", naglasio je Galić .

Prema njegovim riječima, pomoć Graničnoj policiji pružaju Direkcija za kordinaciju policijskih tijela, Agencija za istrage i zaštitu, te Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, dogovorena je i saradnja i sa kantonalnim ministarstvima, dok je tu saradnju jedino odbio Unsko-sanki kanton.

Na izjave ministra bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića da bi zbog problema sa migrantima na granici sa Hrvatskom moglo doći do konflikta sa tom zemljom, Galić smatra da je riječ o neozbiljnoj izjavi, te da je gotovo nemoguće da do konflikta dođe.

"Najvažnije je da svi radimo svoj posao", zaključio je Galić. 

"Ako Turska otvori vrata migrantima..."

Ostale vijesti