• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija: Uslovi rada su postali nemogući, ugrožena mi je bezbjednost

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Tegeltija je nakon sastanka sa Cvijanovićevom i Dodikom rekao da mu je ugrožena bezbjednost, a Dodik je optužio političko Sarajevo za pripremu ''državnog udara'' pred dolazak ''Bajdenove administracije.''

 Tegeltija: Uslovi rada su postali nemogući, ugrožena mi je bezbjednost Izvor: Mondo - Bojana Ninković

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) naglasio je nakon sastanka sa predsjednicom RS, Željkom Cvijanović i srpskim članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom da ima "obavezu da obavijesti sve o uslovima rada u VSTS."

"Kao osoba i kao predsjednik VSTS-a sam izložen raznim malverzacijama koji mogu da utiču i na moju bezbjednost. Uslovi za rad na nivou BiH, kad sam u pitanju ja, a vjerujem i ostali zvaničnici iz RS postaju nemogući. Nemoguće u ovakvim uslovima obavljati funkciju na dostojanstven i zakonit način. O svojoj konačnoj odluci ću vas obavijestiti u četvrtak", rekao je Tegeltija na pres konferenciji u Palati predsjednika RS.

Predsjednica Republike Srpske,Željka Cvijanović kazala je da su pozvali na sastanak Tegeltiju da bi se informisali o radu VSTS.

"Smatramo da je stalno vode hajke u FBiH protiv kadrova iz reda srpskog naroda. Takođe znamo da je neophodna reforma pravosuđa i umjesto da se bavimo time mi se bavimo pojedincima", istakla je Cvijanovićeva.

Dodik: Plan državnog udara

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da više ne postoje uslovi za Tegeltijino obavljanje funkcije predsjednika VSTS-a zbog njegove bezbjednosti.

On je naglasio da su prijetnje, pokušaji i ugrožavanje Tegeltijinog života dostigli taj nivo u kojem Republika Srpska više ne može da garantuje atmosferu u kojoj bi on mogao da obavlja svoj posao.

"Svi oni koji su, poput Tegeltije htjeli da časno obavljaju svoju funkciju u Sarajevu to nije pošlo za rukom. VSTS je nametnuto tijelo za obračun sa Srpskom. Tegeltiju žele da istjeraju iz VSTS-a i šalju mu poruku da će ga ubiti, što je nedopustivo", naveo je Dodik

Istakao je da u Sarajevu žele da preuzmu pravosuđe u svoje ruke, te da je situacija sa Tegeltijom upravo dio tih namjera.

Rekao je da ovakvi potezi nisu slučajni, te da se sve priprema za dolazak administracije Džoa Bajdena (pobjednika na američkim predsjedničkim izborima).

"Oni planiraju državni udar u BiH. Da bi se to desilo prvo moraju da ovladaju VSTS-om. Postoje informacije da oni žele da vrate strane tužioce", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da dio EU priprema novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu koji bi "umanjuo ulogu RS i srpskih predstavnika u pravosuđu" te da RS neće glasati za takav zakon.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE