• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tegeltija: BiH zaslužila status kandidata; Borel: Uslovi su isti za sve

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Bosna i Hercegovina je onim što je do sada uradila zaslužila da dobije kandidatski status za članstvo u EU, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, na konferenciji sa Žozefom Borelom, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

 Tegeltija: BiH zaslužila status kandidata; Borel: Uslovi su isti za sve Izvor: Savjet ministara BiH

Sa druge strane, Borel je, nakon sastanaka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH, koji je održan prvi put nakon tri godine, rekao da EU od BiH očekuje da ispuni iste reforme koje su bile tražene od drugih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, pišu Nezavisne.

"Želim ovdje jasno reći da ne bude nikakve zabune: EU tretira BiH na pošten način i ne postavlja uslove koji nisu bili traženi od drugih", rekao je Borel, odgovarajući na Tegeltijinu primjedbu da je u 14 ključnih prioriteta, koje je Evropski savjet usvojio na preporuku Evropske komisije, sadržano mnogo više nego što je traženo od drugih zemalja koje su bile u fazi pristupanja, odnosno dobijanja kandidatskog statusa.

"Smatram da BiH može da do kraja 2021. godine ispuni kredibilan broj mjera za dobijanje kandidatskog statusa. Nijedna zemlja nije ispunila uslove za dobijanje kandidatskog statusa koji su stajali u ovih 14 prioriteta. To je tačka našeg međusobnog neslaganja", rekao je Tegeltija.

Možda će vas zanimati

Obojica su se složili da je neophodno izmijeniti Izborni zakon BiH kako bi svi građani BiH imali aktivno i pasivno biračko pravo, ali je Tegeltija naglasio da će, ako i ne bude izmijenjen Izborni zakon do opštih izbora naredne godine, građani na demokratski način moći izabrati svoju vlast.

I Borel i Tegeltija su govorili o investicionom planu za zapadni Balkan, u kojem će EU dodijeliti devet milijardi evra regionu u narednih sedam godina za projekte infrastrukture, demokratizaciju i digitalizaciju, a Tegeltija je Borelu zahvalio za pomoć EU u suzbijanju posljedica korone, kao i za paket makrofinansijske pomoći od 250 miliona evra.

Borel se osvrnuo na obilježavanje godišnjice Srebrenice, istakavši da je međunarodni sud utvrdio da se radi o genocidu, te da za one koji to negiraju i slave ratne zločince nema mjesta u Evropi.

"Srebrenica je jedno od najmračnijih mjesta u evropskoj istoriji i na savjesti je onih koji su u tome učestvovali ili onih koji su to mogli, ali nisu spriječili. Negiranje genocida i glorifikovanje ratnih zločinaca mora prestati. To neće biti tolerisano", rekao je Borel.

Možda će vas zanimati

Dodao je da je suočavanje s prošlošću važno za pomirenje, a da će EU pomoći BiH u tom procesu, kao i u sprovođenju reformi koje se odnose na vladavinu prava i demokratizaciju.

"EU će isporučiti kandidatski status čim BiH ostvari rezultat u ključnim reformama", rekao je Borel i dodao da je potrebna ograničena ustavna reforma uz domaći dogovor i kompromis.

Tegeltija je rekao da je BiH uradila značajan iskorak te je podsjetio da su trenutno u parlamentarnoj proceduri dva od tri ključna zakona koje EU traži za dobijanje kandidatskog statusa.

"Oba doma Parlamentarne skupštine BiH vode raspravu na dva zakonska rješenja koja su postavljena kao ključni uslovi. Pred nama je ozbiljna rasprava, a mi smo apsolutno posvećeni dobijanju statusa kandidata", rekao je Tegeltija.

Borel je pohvalio korake koji su do sada preduzeti podsjetivši na rješenje pitanja izbora u Mostaru, ali je naglasio da je viđenje EU takvo da je BiH u ovoj godini ostvarila tek ograničen napredak.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE