• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudija Blagojević zvanično podnio ostavku: "Svako neka postupa po savjesti i obrazu"

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Blagojević smatra da je jedino rješnje da se Inckova protivpravna odluka poništi, a sve dok se to ne dogodi politički predstavnici iz Srpske treba prvo da se povuku iz zajedničkih institucija, a zatim i da bojkotuju izbore.

 Sudija Milan Blagojević podnio ostavku Izvor: MONDO

Sudija Okružnog suda u Banjaluci Milan Blagojević zvanično je danas uputio svoju ostavku Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH. Ostavku je podnio zbog nametanja odluke od strane visokog predstavnika u BiH, tj. zbog nametanja dopuna Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

U kolumni za "Nezavisne novine" u subotu Blagojević je napisao da se na ostavku odlučio u znak protesta protiv "kriminala Valentina Incka i kriminalaca iz OHR-a", a ostavku je nazvao i vidom otpora prema tiraniji OHR-a.

Blagojević je obrazložio da ni prema rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, koje tretiraju OHR, pa čak ni prema formulaciji Savjeta za sprovođenja mira (PIC) o famoznim Bonskim ovlaštenjima nijednom riječju nije propisano da visoki predstavnik može nametati zakone, i stoga je odluka Valentina Incka "kriminalna", pa Blagojević smatra da "nema smisla da se bude sudija u ovakvoj izopačenoj tvorevini kakva je BiH."

povezano

Dodao je da je njegova ostavka i vid otpora "prema tiraniji OHR-a, koja će, nažalost, kao i sve ostalo nasilje 'ohaerizma', vremenom ovdje biti kolektivno i licemjerno prihvaćena".

U novoj kolumni u ponedjeljak ujutru nastavio gdje je stao, napomenuvši da sve sudije u Republici Srpskoj bespogovorno primjenjuju sve nametnute zakone OHR-a, u kontinuitetu od gotovo 20 godina, bez obzira na to što OHR nema pravo da nameće zakone, i da su te i takve zakone usvojiIi domaći parlamenti, što je protivustavno.

Na pitanje da li smatra da kolege iz sudova treba da prate njegov primjer, Blagojević u izjavi za Mondo tu odluku ostavlja svakome ''na obraz."

"Što se tiče ostalih sudija i funkcionera, to je stvar njihove savjesti i obraza, ako drže do tih vrijednosti," rekao je.

Međutim, smatra da Republike Srpska ima legitimno političko sredstvo kao način borbe u trenutnoj situaciji koje bi politički predstavnici iz RS u institucijama BiH trebalo da primijene.

"To je ultima ratio njenog opstanka, dovedenog u pitanje ovom kriminalnom protivpravnom odlukom Valentina Incka. To legitimno sredstvo je povlačenje svih predstavnika iz Republike Srpske u svim zajedničkim institucijama BiH, Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentu BiH, i to sve do momenta dok se ne poništi Inckova odluka," navodi naš sagovornik.

Ako ona ne bi bila poništena ni do izbora naredne 2022. godine, nastavlja Blagojević, sve političke stranke iz Republike Srpske trebaju odbiti učešće na tim izborima i pozvati građane Srpske na bojkot tih izbora, sve do poništenja Inckove protivpravne odluke.

Blagojević je mišljenja da eventualno obraćanje Savjetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija u ovom slučaju, ne bi imalo efekta, jer smatra da bi se tamo "proglasili nenadležnim da oni ponište Inckovu odluku."

''A samo je poništenje te odluke put izlaska iz ove krize," zaključuje.

Podsjećamo, u februaru ove godine Blagojević je odbio da primijeni Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom BiH iz 2005. godine koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun, takođe obrazloživši da je riječ o protivpravnim nametnutim aktima visokog predstavnika koji nemaju izvor u pravu.

Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH pokrenula je zbog toga disciplinski postupak protiv njega.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je prošle nedjelje dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE