• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čubrilović: Zahtjev za posebnu sjednicu još nije stigao u parlament

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da u parlament još nije stigao zahtjev za posebnu sjednicu na kojoj će se razmatrati vraćanje nadležnosti Srpskoj.

 viber_image_2021-09-14_20-21-41-764 Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Čubrilović je napomenuo da je ta posebna sjednica primjer da Republika Srpska praktično mora da vuče iznuđene poteze i rješava aktuelna pitanja.

"Posljednje takvo pitanje je problem oko nabavke kiseonika, gdje je Republika Srpska morala da reaguje jer je u pitanju zdravlje ljudi", rekao je Čubrilović u intervjuu za RTRS.

On je naveo da je u tim procesima Narodna skupština nezaobilazna kao najviše zakonodavno tijelo, te podsjetio da su na posebnoj sjednici stvoreni uslovi da se pitanje kiseonika rješava nesmetano za sve zdravstvene ustanove.

Možda će vas zanimati

"Ovim pitanjem je od početka trebalo da se bavi samo struka, ali je ono ispolitizovano iz određenih razloga. Ta politizacija zdravstvenog sistema je veoma opasna, jer je riječ o zdravlju ljudi", smatra Čubrilović.

On ističe da to pitanje još nije riješeno, jer, prije svega, treba da prođe proceduru i dobije sudski epilog.

"Ako je bilo grešaka, onda odgovorni treba da odgovaraju, a ako nije bilo grešaka, onda treba da odgovaraju oni koji su ta pitanja pokretali, i to baš u ovo vrijeme novog talas pandemije", rekao je Čubrilović.

Govoreći o osudama koje su stigle iz Federacije BiH, ali i iz međunarodne zajednice, kada je riječ o odluci parlamenta da Srpska formira svoju agenciju za lijekove, Čubrilović je rekao da se stiče utisak da svi koji osuđuju poteze Narodne skupštine ne čitaju dokumente do kraja, jer su svi u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

Možda će vas zanimati

"Ništa ne radimo što nije definisano tim međunarodnim ugovorom. Nezadovoljni zajedničkim institucijama, smatramo da imamo pravo da povučemo te saglasnosti, s obzirom da to nije funkcionalno, odnosno da nije ono što se očekivalo", rekao je Čubrilović.

On kaže da ne vidi razlog za takve osude.

"Naročito me brine što se naši ljudi uklapaju u orkestrirane napade na Republiku Srpsku i doprinose da Srpska nema taj kapacitet koji bi imala kod jedinstvenog nastupa", rekao je Čubrilović.

On smatra da postoji jedinstvo svih stranaka kada je riječ o zakonu koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE