• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik o sastanku sa Eskobarom: To je bio susret džinova, nismo ni progovorili o sankcijama

Autor Brankica Spasenić

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao je danas, nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijeom Eskobarom, da je ovo bio “susret džinova”.

 Dodik o sastanku sa  Eskobarom: To je bio susret džinova, nismo ni progovorili o sankcijama Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Ocijenio je da su današnji odvojeni sastanci Eskobara sa Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, bili “periferni” i “ubod komarca”.

"Jedino se čekao naš sastanak. Kolege mi rekoše da je Komšić izjavio ‘neće biti rata’. A ko je prizivao rat nego on, mogu da donesem 50 izjava", kazao je Dodik.

"Imao sam veoma muški razgovor sa gospodinom Eskobarom", dodao je Dodik.

Dodik je poručio da je sastanak bio korektan i da su predočili stavove o otvorenim pitanjima u BiH i “rasčistili neka pitanja koja nisu bila korektna i razmijenjena su na ličnoj osnovi”. Istakao je i da oko sankcija “nisu progovorili nijednu”, kao i da protiv njega ne postoji nijedan proces niti presuda.

"Ja već imam sankcije, mogao sam ga pitati ima li još nešto što u Americi protiv mene nije preduzeto", rekao je Dodik.

Dodik je naveo i da je Eskobar njegov “stari znanac”, a boravio je u Banjaluci u vrijeme njegovog prvog mandata na mjestu predsjednika Vlade RS od 1998. do 2001. godine i bio šef američke kancelarije.

"Zatekao sam gotovo istog čovjeka, ambicioznog, posvećenog svom poslu i spremnog da uradi sve što je potrebno da ostvari ciljeve svoje države i Vlade… Vjerujem da sam i ja njega uvjerio da sam i ja isti, spreman da učinim sve da sačuvam prava RS i srpskog naroda, a da to ne bude na štetu bilo kojeg naroda ovdje", rekao je Dodik.

Namjera o povlačenju tri saglasnosti i dalje na snazi

Dodik je ponovio da je namjera vladajuće koalicije u Srpkoj da se povuče saglasnost RS na OS BiH, indirektne poreze i VSTS, a da Narodna skupština RS obaveže Vladu RS da u roku šest mjeseci reaguje sa prijedlozima zakona, te da se radi o 140 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik.

Naveo je i da će se “vjerovatno ići ka tome da se ukine Vijeće naroda RS”.

Sa Eskobarom je, naveo je Dodik, razgovarao i o uzavreloj atomosferi oko pominjanja rata.

"I on i ja smatramo da to tema koja nema realnog osnova i da se govorilo od onih koji su htjeli da prodube atmosferu nepovjerenja. Ni ja, niti iko iz RS, rat kao opciju nije prizivao nijednog trenutka. U tom pogledu smo saglasni da treba očuvati stabilnost i mir. Ponudio sam jednu korektnu stvar, svi koji zveckaju oružjem treba da budu predmet brzih intervencija. Niko ne smije da upotrebljava oružje protiv drugih, a svi procesi treba da budu politički", rekao je Dodik.

Istako je i da nemaju problem oko Dejtona, ali da ga Amerikanci vide u drugoj formi.

Demilitarizacija BiH je rješenje

Pojasnio je i da je Eskobara upoznao sa aktivnostima koje RS namjerava preduzeti, u vezi povlačenja saglasnosti, te podvukao da ništa neće biti mimo Ustava i da niko nema namjeru da urušava teritorijalni integritet BiH.

"Nisam imao potrebu ni za šta da se pravdamo, rekli smo da pripremamo dokumente, a neke stvari su već koncipirane", kazao je Dodik.

Naveo je da Oružane snage BiH ne mogu da popune kvote za Srbe i Hrvate, jer „ljudi neće da idu u te snage“, te da je rješenje demilitarizacija.

Povezano

"On naše prigovore smatra frustracijama. Mi jesmo veoma frustrirani lažima", kazao je Dodik.

Poručio da će RS neće oklijevati da nastavi sa svojim aktivnostima, a Eskobarov odgovor je bio da treba nastaviti razgovarati, čemu se Dodik ne protivi.

"Spremni smo na dijalog, ali nismo spremni da budemo podređeni i permanentno kažnjavani i osuđivani", kazao je Dodik.

"Mi ćemo potvrditi naše zakone u NSRS i niko u to ne treba da sumnja niti iko to može da dovede u pitanje", kazao je.

Dodik je još jednom posebno kritikovao odluke Ustavnog suda BiH oko Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu, da se RS oduzima to pravo, a da je ista stvar u FBiH i dalje u njihovoj nadležnosti.

"Ustavni sud je vrhovna prevara, to sam se dobro sjetio da kažem. Mi ne možemo da prihvatimo vrhovnu prevaru, nego samo vladavinu prava", poručio je Dodik.

Džaferović: Ne treba rušiti dostignute reforme

Nakon sastanka sa Eskobarom na pres konferenciji nešto ranije se obratio član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

"Eskobar je poručio da niko nema pravo da unilateralno ruši dostignuti nivo reformi. To je jako važna poruka. BiH mora nastaviti evropskim putem i ispunjavati svoje obaveze na tom putu", kazao je Džaferović.

Komšić: Dejton ostaje

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić rekao je nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijelom Eskobarom da je poslata poruka da SAD neće prihvatiti narušavanje odnosa u BiH dogovorenih u Dejtonskom sporazumu.

"Sve što se tiče Dejtona bez njihove saglasnosti ne može biti promijenjeno", izjavio je Komšić.

Član Predsjedništva je objasnio da se to odnosi na sve što je od Dejtona naovamo usvojila Parlamentarna skupština BiH, uključujući i Zakon o odbrani i druge zakone za koje rukovodstvo Republike Srpske želi da povuče saglasnost. 

Komšić još kaže i da su Amerikanci napomenuli da podržavaju evropski put BiH i da je i njihov cilj da BiH uđe u EU. Na sastanku nije bilo govora o izmjenama izbornog zakona BiH, ali jeste o pravosuđu i borbi protiv korupcije.

Eskobar je juče započeo prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini.

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE