• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Na narednoj sjednici NSRS odbacićemo blokade nad vojnom i drugom imovinom

Autor Brankica Spasenić

Srpski Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da je pripremljen zakon kojim će biti odbačene blokade nad vojnom i drugom imovinom i da će se to naći na narednoj sejdnici Narodne skupštine Republike Srpske.

 Dodik: Na narednoj sjednici NSRS odbacićemo blokade nad vojnom i drugom imovinom Izvor: Srna/Katarina Panić

Istakao je da RS neće sprovoditi odluke Ustavnog suda BiH, te najavio da će u utorak do detalja objasniti namjere RS da povuče saglasnoti na tri pitanja - Oružane snage BiH, Visoko sudsko i tužilačko vijeće i indirektne poreze.

"Povući ćemo naše saglasnoti. Dali smo ih pod priisokom i prijetnjama. Od Nove godine ćemo imati nekoliko zakona koji će tretirati ove oblasti koje su važne. Jedna je već pripremljena, a to je odbacivanje blokade nad vojnom i drugom imovinom. Ranije smo donijeli taj zakon pa ga je poništio Valentin Incko, a sada nema visokog predstavnika. Na narednoj sjednici će ići taj zakon. Ostalo ćemo pripremati u proceduri kako to rade legalisti, legitimišući ono što nam je dao Ustav", kazao je.

Istakao da sadašnja vlast u RS ima dovoljno kapaciteta da to uradi i da se ovaj proces neće zaustaviti.

"On je kapitalan za RS, u rangu onih kada je formirana Srpska i donijela svoj Ustav. Tu ne pomažu zapomaganja neobjektivnih Britanaca kao juče na Savjetu bezbjednosti", kazao je.

Što se tiče izborne reforme rekao je da će se raditi na tome, ali ne u okrivu "nekih tamo komisija".

Podržaćemo dogovor muslimana i Hrvata. Kada kažu da imaju dogovor, spremni smo da glasamo. Nismo spremni da brišemo prefiks nacionalni, rekao je Dodik.

"Nijedan akt visokog predstavnika u prošlosti, koji je iza sebe imao nametanje zakona, nije legelan, niti su legalni zakoni organa vlasti u BiH zasnovani na takvim jednostranim ponašanjima visokog predstavnika koji su isključivali konstitutivne narode i dva entiteta i koji su činili sve da se stvori paralelni neustavni sistem i za to dobijali podršku od inkvizijskog suda kakav je Ustavni sud BiH", rekao je Dodik.

Poručio je da RS nastoji da učini BiH stabilnijom i uspješnijom, a svojim aktivnostima pokušava da ispravi zloupotrebe iz prošlosti.

Rekao da je međunarodna zajednica nastavila sa aktivnostima u razvlašćivaju RS i stvaranju uslova da ona nestane, a prije svega da postane prazna ljuštura.

"Oni koji RS optužuju za destabilizaciju ili govore da mi vučemo pogrešne ili agresivne poteze, samo pokušavaju da naprave atmosferu u kojoj će sačuvati ranije privilegije i propise koji nisu ustavni", rekao je Dodik.

Rekao je i kako se iz RS nisu mogle čuti „ratnohušačke poruke“, te podvukao da niko u Srpskoj nema namjeru da destabilizuje BiH niti da vodi rat ali da neće odustati od ustavnih prava i toga da BiH bude izraz entiteta i tri konstitutivna naroda.

"Nije zabilježeno nigdje da je RS urušila ili prekršila Ustav BiH. Stabilnost danas znači ustavna BiH, a ne projektovana iz dalekih kancelarija, SAD, Eskobara ili bilo koga drugog ko bi pokušao da nametne ono što je bilo viđeno ovdje 25 godina. To je neprihvatljivo. Želimo da se vratimo na ustavni poredak i nećemo oklijevati u tome", poručio je Dodik.

Podvukao je da RS hoće da bude u ustavnoj i dejtonskoj BiH.

"Savjet bezbjednosti je prvi put u istroriji, baveći se pitanjem BiH, bio na strani međunarodnog prava, zahvaljujući ponašanju dvije od pet stalnih članica. Nema visokog predstavnika. Ta ličnost je samozvana i nema ništa iza čega bi se pozvao osim voluntarističke volje nekoliko zemalja. Biće zanimljivo gledati kako će se ponašati Kristijan Šmit. Svaka njegova akcija od juče, podrazumijeva da će RS naći mehanizme da ga u njegovoj zemlji tuži za lažno predstavljanje i kršenje međunarodnog prava. Ako nije prepoznat u rezoluciji Savjeta bezbjednosti, ne može biti prepoznat ni ovdje", dodao je Dodik.

Naveo je da ga čudi da je čovjek, iza kojeg stoji uspješna karijera, "sebi mogao dopustiti ovakvu blamažu".

"Njegov problem je što ne sluša ono šta ja govorim", rekao je Dodik.

Šmitu je uputio i poruku:

"Da od juče pravi sebi izlaznu strategiju i vrati se u svoj mirni život", kazao je Dodik.

Dodik je naveo da mu se "čini da su se veliki dogovorili kako će eliminisati visokog predstavnika i OHR".

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE