• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Izvor pravih problema u BiH daleko od Dodika

Autor Dragana Božić

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je danas u Zagrebu da je izvorište pravih problema u BiH mnogo dalje od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

 Čović: Izvor pravih problema u BiH daleko od Dodika Izvor: YouTube/Screenshot

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je danas u Zagrebu da je izvorište pravih problema u BiH mnogo dalje od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kojeg je Kristijan Šmit u svom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN prozvao prijetnjom za mir i bezbjednost u zemlji, ali i regionu.

"Kada bi Dodik bio jedini problem BiH, to bi se lako riješilo. Mislim da su problemi mnogo složeniji, višeslojan i da je izvorište pravih problema mnogo dalje od Dodika", rekao je Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH.

Čović smatra da se Šmitov izvještaj ne razlikuje previše od ranijih iz OHR-a, osim što "ima malo više retorike koja podsjeća na neko ratno predvrijeme".

Na pitanje da li strahuje od vojnog sukoba u BiH, Čović je rekao da je moguće da je Šmit pretjerao u tim procjenama, ali i da svako normalan treba da strahuje od bezbjednosnih iskušenja, te dodao da retoriku treba prilagoditi "evropskim potrebama i sređivanju stanja u BiH".

"U tom izvještaju je tačno da imamo krizu koju nismo imali vjerovatno u posljednjih 25 godina od Dajtona. Ponovo je retorika huškačka, ponovo se govori čak o mogućnosti izbijanja sukoba, ugroženosti tog bezbjednosnog aspekta, ali oni ključni elementi koji su doveli uopšte do te retorike su potpuno odbijeni i ostavljeni po strani", rekao je Čović za Novu TV.

Čović kraj krize vidi u rješavanju osnovnih stvari, kao što su funkcionisanje pravne države, prava Hrvata i promjena Izbornog zakona.

"Kad su Hrvati u pitanju, zadnjih pet, šest godina nalazimo se u situaciji da se moramo boriti za svoj opstanak, da očuvamo svoj integritet, konstitutivnost", istakao je Čović.

On smatra da Hrvati ne smiju dočekati 2022. godinu s postojećim Izbornim zakonom, ali kaže da i dalje ima optimizma da će prije svega lider SDA Bakir Izetbegović razumjeti da neće moći više birati Hrvatima legitimne predstavnike u Domu naroda.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE