• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednica RS ponudila pomoć ukrajinskoj crkvi i udruženjima

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da se Republika Srpska stavlja na raspolaganje ukrajinskim udruženjima i crkvi kako bi se pomoglo narodu u Ukrajini.

 Srn2022-3-3_1942612_1.jpg Izvor: Srna

"Znajući da danas živimo u svijetu koji je nemilosrdan i u kojem imamo različite pojave razumijemo da postoji posebna briga u ukrajinskoj zajednici u okviru Republike Srpske i BiH, i zato smo htjeli da kažemo da se stavljamo na raspolaganje ovdje kao što su se mnoge zemlje uključujući i Ukrajinu stavile na raspolaganje našim ljudima tokom svih stradalničkih vremena", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je na današnjem sastanku u Prnjavoru kojem su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Republike Srpske, predstavnici opštine Prnjavor i ukrajinske nacionalne zajednice dogovoreni konkretni koraci da se pomogne ukrajinskom narodu koji podrazumijevaju zajedničke aktivnosti lokalnih i republičkih vlasti, udruženja i sveštenstva.

Možda će vas zanimati

"To je jedan humanitarni aspekt, prihvat ljudi, izbjeglica, eventualno prihvat djece koja bi ovdje mogla da provedu neko vrijeme, finansiranje troškova i obaveza od strane republičkih institucija, prikupljanje konkretne humanitarne pomoći koju ćemo usmjeravati preko kanala koji već postoje i koje udruženja i crkva već poznaju, ali i preko onih koji imaju globalniji pristup", pojasnila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je rekla da daje podršku radu ukrajinskih udruženja i onome što je važno na unapređenju njihove pozicije, a posebno njegovanju i očuvanju identitetskih obilježja.

"Ukrajinska zajednica u Republici Srpskoj njeguje i ima dobre mostove saradnje sa svojom praotadžbinom ili maticom", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je opština Prnjavor, poznata i kao "Mala Evropa", uvijek bila siguran, stabilan dom ne samo za konstitutivne narode, nego i za brojne manjinske narode koji u njoj žive.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE