• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Regres, bonovi, restoranska hrana: Vijeće naroda RS u 2021. održalo pet redovnih sjednica, potrošili 3,5 miliona KM

Autor Brankica Spasenić

Vijeće naroda Republike Srpske tokom prošle godine održalo je pet redovnih sjednica, a prema izvještaju Glavne službe za reviziju za to je iz budžeta RS potrošeno blizu 3,5 miliona KM.

 Vijeće naroda RS u 2021. godini potrošilo 3,5 miliona KM Izvor: Vijeće naroda RS

Osim redovnih sjednica, bilo je nekoliko sjednica Predsjedništva, koje čine samo predsjedavajući i tri potpredsjedavajuća, kao i par sjednica zajedničkih komisija sa predstavnicima Narodne skupštine RS.

Na kraju prošle godine u Vijeću naroda RS bilo je ukupno 58 zaposlenih, od čega 26 imenovanih lica i 32 izvršioca, dok je pet radnika zasnovalo radni odnos na određeno vrijeme koji se veže za mandatni period funkcionera.

Kao što je poznato, Vijeće naroda RS čini 28 delegata (po osam iz konstitutivnih naroda i četiri iz reda ostalih), koji su birani na mandat od četiri godine i organizovani u klubove delegate.

Prema izvještaju Glavne službe za reviziju RS na njihova primanja lani je potrošeno blizu 2,8 miliona KM.

Blizu 13.000 KM izdvojeno je za prevoz na posao i sa posla, za regres za godišnji odmor im je isplaćeno ukupno 10.200 КM, zatim oko 6.500 KM za "posebne rezultate u radu", dok je za putovanje i smještaj u zemlji i inostranstvu iz budžeta izdvojeno oko 15.200 KM.

Svaki od klubova delegata dobio je i grant, od čega srpski, bošnjački i hrvatski klub po 50.000 KM, te Klub ostalih naroda 25.000 KM, odnosno ukupno 175.000 KM.

Možda će vas zanimati

"Troškove rada klubova delegata najvećim dijelom čine putni troškovi(61.670 КM), uplate političkim strankama(33.068 КM), troškovi reprezentacije (14.562 КM), uplate udruženjima i fizičkim licima u vidu pomoći (15.600 КM), troškovi upotrebe vlastitih automobila (7.668 КM), troškovi servisa vozila i registracije (5.571 КM), uplate na tekući račun delegata (11.363 КM), troškovi goriva (7.781 КM), troškovi reprezentativnog materijala (6.798 КM) i poklon bonovi(10.300 КM)", navodi se u izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora RS.

Revizori su utvrdili i "rashode iz transakcija razmjene unutar iste jedinice vlasti" koji iznose oko 13.909 КM. Ova stavka odnosi se na tzv. "internu reprezentaciju" i ostvarena je kod Ugostiteljskog servisa Vlade RS, odnosno potrošena na hranu u skupštinskom restoranu.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE