• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mandat Predsjedništva obilježile tužbe i svađe: Komšić tužio Dodika, Dodik Džaferovića

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik podnio je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Šefika Džaferovića, a ovo nije prva takva prijava u ovom sastavu Predsjedništva BiH. Ranije je Željko Komšić tužio upravo Dodika.

 Predsjedništvo BiH Izvor: Predsjedništvo BiH

Dodik je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv člana Predsjedništva Šefika Džaferovića podnio jer je kako navodi, samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme.

U prijavi je navedeno da je Džaferović zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja tako što je postupio protivustavno i protivno Poslovniku o radu ove institucije na nivou BiH i na taj način oštetio Republiku Srpsku.

Dodik je danas na sjednici Predsjedništva - moguće, posljednjoj u ovom sastavu jer uskoro počinje izborna kampanja - predložio i da Džaferović bude smijenjen i to je već drugi put da ga poziva na ostavku.

Dodik nije prvi član ovog Predsjedništva BiH koji je podnio krivičnu prijavu protiv svog kolege. U maju prošle godine član Predsjedništva BiH Željko Komšić podnio je krivičnu prijavu upravo protiv Dodika, takođe Tužilaštvu BiH.

Komšić je prijavu podnio zbog Dodikovih izjava na obilježavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS.

Dodik je u svom govoru u kasarni ''Kozara'' ponovio da je ukidanje Vojske Republike Srpske bilo greška, kao i formiranje Oružanih snaga BiH pod pritiskom međunarodnog faktora.

"Eto mu njegova tužba, što se mene i njega tiče, politički smo završili", komentarisao je Dodik. 

Komšić i prije desetak godina podnio krivičnu prijavu protiv Dodika zbog narušavanja Ustava i drugih postupaka, ali je ta prijava odbačena.

U međusobnim tužbama političara uvijek se povlači i pitanje imuniteta odnosno zaštite od krivične odgovornosti. 

Pravnici kažu da Zakon o imunitetu BiH predviđa imunitet i za članove Predsjedništva BiH, ali samo u odnosu na građansku odgovornost, a da mogu odgovarati krivično - nemaju imunitet od krivične odgovornosti.

Ovo dobro ilustruje protekle četiri godine mandata Predsjedništva BiH u ovom sastavu tokom kojih je bilo izuzetno mnogo neslaganja, a obilježili su ga preglasavanja, svađe, skandali, medijska prepucavanja i pomenute dvije krivične prijave.

(Mondo)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE