• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arnautović: Teoretski, mogućnost poništavanja izbora postoji

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

"Kakvo je pravo povrijeđeno SNSD ili bilo koje druge stranke naredbom CIK da se pravilno utvrde izborni rezultati?"

 AA-20221007-29094113-29094109-CIK_DOK_GOD_STRANKE_BUDU_IMALE_MONOPOL_NAD_BIRACKIM_ODBORIMA_IMAT_CEMO_OVAKVU_SITUACIJU.jpg Izvor: Anadolija/Nihad Ibrahimkadic

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović kaže da CIK nije spor i da brojanje ide u skladu s planom.

"Postavlja se pitanje kakvo je pravo povrijeđeno SNSD ili bilo koje druge stranke naredbom CIK da se pravilno utvrde izborni rezultati", kaže Arnautović.

Ističe da u CIK nisu svi bili saglasni da se krene sa ponovnim brojanjem glasova.

"Gospodin Vlado Rogić je bio i protiv odluke o raspisivanju izbora. Njegovo je tumačenje da nije trebalo ni raspisati izbore", dodaje on.

Možda će vas zanimati

Tvrdi da nema nikakve tromosti u brojanju rezultata.

"To je sve u skladu sa vremenskim planom i zakonom. Naš je rok 22. oktobar da utvrdimo rezultate", ističe.

O potezu Tužilaštva BiH da provjeri članove CIK BiH Srđan Traljić, predstavnik Transparensi Internešnala kaže:

“CIK apsolutno ima pravo da radi sve ove radnje u smislu ponovnog brojanja glasova tako da osuđujemo svaku vrstu pritiska, političkog i svakog drugog, na njih. Što se tiče tužilaštva BiH meni to više izgleda kao nekakve tehničke radnje s obzirom da svako može da podnese krivičnu prijavu, a Tužilaštvo je dužno da provjeri navode iz prijave”.

Traljić naglašava da je važno da CIK ispita i utvrdi sve navode koji su uznemirili javnost i urušili povjerenje građana u izborni proces.

"Prema ovome što izlazi u javnost, utvrdilo se da se kradu glasovi na zapisnicima. Definitivno je ovo važan korak da se utvrde tačni rezultati. A drugi je korak ono što se radilo u Srebrenici i Doboju kad smo imali poništene izbore, a to su grafološka skeniranja potpisa. Apsolutno dajemo podršku CIK u ovom procesu", kaže Traljić.

  Na pitanje hoće li CIK poništiti izbore u Republici Srpskoj, Arnautović je dao jasan odgovor.

"Razmotrićemo sva pitanja koja zakon nudi. Teoretski, zakon je to predvidio. Ako je na biračkom mjestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora onda je CIK dužan da to poništi. U svakom slučaju to će pitanje biti raspravljeno", kaže Arnautović, prenosi Federalna.ba.

Postoji 14 pojavnih oblika mogućih izbornih prevara

"Od bugarskog voza… svašta se može desiti. Šta se desilo konkretno kod nas, to je proces koji se usklađuje. U Glavnom centru svaki sto ima pet brojača. Oni čine kao neki birački odbor, dakle rade njihov posao, popravljaju ono što su oni trebali uraditi. Vrši se ogroman pritisak na državnu instituciju", naglašava on.

Arnautović kaže i da jako dobro razumije izmjene Izbornog zakona koje je nametnuo Kristijan Šmit.

"Ne podržavam ih u cjelosti i to sam visokom predstavniku i kazao. Ovim izmjenama mi kao organ se uvodimo u jednu dosta problematičnu situaciju. On je od gotovine napravio veresiju", naglašava.

"Nismo za to da OHR nameće izmjene Izbornog zakona", zaključio je Traljić.

(MONDO/Federalna.ba)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bob Rock

I još nešto, misli li neko da ovaj kadar SDA želi dobro Srpskoj? Ovaj čovijek ne govori istinu, jer sam slušao izjavu Rogića, a normalno da je prije izbora Rogić bio protiv izbora kao i većina Hrvata u BiH jer nije bio usvojen novi izborni zakon. Kako to da u Federaciji onda nema nepravilnosti? Jasno je sa se radi ne urušavanju Srpske, a naša opozicija im u tome pomaže, svjesno ili ne?

Bob Rock

Nisam član ni jedne stranke, ali ovo što radi CIK je nečuveno i usmjereno protiv Srpske, kao i sve iz sarajevske kuhinje. Evo javno ću reći, glasao sam za stranku za red i pravdu, želeći da uđu u skupštinu da budu neka protivteža vlasti. Nakon ovoga ne bi ponovio isto glasanje...

Mix

Čim su Borenović, Arnaut, Šmit, Komšić, EU i Zapadne ambasade za poništenje izbora znači da je Dodik pobijedio i da radi dovar posao za svoj narod

Mladen bojDo

Vrijeme je Arnaute da odgovoras i da napustis funkciju.

MONDO REPORTAŽE