• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Prestanak preglasavanja Hrvata prvi test nove vlade FBiH

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je očekivanje da će odnose Bošnjaka i Hrvata uspjeti popraviti partneri u vlasti koji su izabrali novu Vladu Federacije BiH.

 AA-20220725-28497502-28497498-PLENKOVIC_U_MOSTARU_SCHMIDTOV_PRIJEDLOG_JE_URAVNOTEZEN_I_DOBAR_ZA_SVE_NARODE_U_BIH.jpg Izvor: Anadolija/Željko Miličević

"Primarno moramo vratiti povjerenje između hrvatskog i bošnjačkog naroda", rekao je Čović.

Čović vjeruje da će novi partneri uspjeti izgraditi nove odnose dva naroda, a da će test odnosa biti prestanak prakse preglasavanja Hrvata u Predsjedništvu BiH, kao i u FBiH.

"Usvajanje Izbornog zakona relaksiralo bi odnose i osiguralo legitimno političko predstavljanje u Predsjedništvu BiH i domovima naroda", rekao je Čović, prenose federalni mediji.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH izabrao je juče federalnu Vladu u kojoj SDP ima premijera i pet ministara, HDZ BiH četiri ministra, Narod i pravda i Naša stranka po dva, HDZ 1990 jednog, a tu je i Ramo Isak, novi ministar unutrašnjih poslova, koji se vodi kao član NES-a, ali se očekuje da napusti ovu stranku.

Ispred zgrade gdje e održavala sjednica, aktivisti SDA su prozivali poslanike pa i novoimenovane ministre za izdaju Bošnjaka i države BiH.

Deblokadu izbora izvršne vlasti u ovome entitetu omogućio je dan ranije Kristijan Šmit, a izbor nove Vlade podržali su i međunarodni zvaničnici.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE