• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Završen sastanak: Satler i Marfi dali podršku Vladi FBiH

Autor Nikolina Damjanić

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je nakon sastanka sa Johanom Satlerom, šefom Delegacije EU u BiH i Majkom Marfijem, ambasadorom SAD u BiH rekao da dvojica diplomata stoje iza Vlade FBiH i podržavaju njen rad.

 Sastanak Satlera, Marfija i Nikšića Izvor: Avaz/screenshot

Na početku je rekao da njegovi domaćini stoje iza Vlade Federacije BiH na način da su spremni da rade na svim projektima koje je vlada utvrdila kao prioritetne.

Naglasio je da su oni dosadašnjim pristupu pokazali da su prijatelji Bosne i Hercegovine.

"Mi smo sa svoje strane kao Vlada prezentirali svoje prioritete. Drago mi je da smo se našli na većini tih prioriteta. Ključna je vladavina prava i beskompromisna borba protiv korupcije", rekao je Nikšić.

Napomenuo je da ne treba čekati izgradnju Palate pravde sa početkom primjene Zakona o suzbijanju korupcije i kriminala o čemu je najavio da će razgovarati s predstavnicima VSTV-a.

Dodao je da je u tom smislu potrebno razgovarati o iznalaženju adekvatnog prostora za formiranje Odjela federalnog tužilaštva.

"Kolokvijalno nazvanog federalnog uskoka i Odjela u Vrhovnom sudu koji bi procesuirao ono što taj poseban odjela u svojim istragama utvrdi kao djela korupcije i organizovanog kriminala", rekao je Nikšić.

Nakon sastanka sa Nikšićem i članovima njegovog kabineta, Marfi je rekao da se radi o ključnom trenutku za FBiH i da čelnici FBiH imaju priliku popraviti ono što je propušteno od inflacije, obrazovanja do etnonacionalističkih pitanja koja su sprečavala napredak.

"Razgovarali smo o pitanju vladavine prava i donošenju svih propisa koje će omogućiti upravljanje i transformaciju javnih preduzeća kako bi se kreiralo još ranih mjesta. To prvenstveno znači donošenje zakona o južnoj interkonekciji i apelujemo na lidere stranaka da ovaj zakon bude donesen što je prije moguće", rekao je Marfi.

On je istakao da što se tiče Vlade SAD ključne poruke su da želimo pomoći svim liderima koji su spremni da isprazne priče pretvore u konkretne, a istovremeno smatraćemo odgovornima one koji će to da prokockaju radi ličnih interesa.

"Prilike kao što je ovakva su veoma rijetke i ako ih propuste nema nazad. Vjerujem da će Vlada FBiH u potpunosti iskoristi ovu šansu", istakao je Marfi.

Šef Delegacije EU rekao je da su šanse koje imaju u FBiH rijetke te da je 2022. godine EU napravila pomak kada je dodijelila kandidatski status BiH koji je bio jedan signal građanima, ali i zadaća za sve nivoe vlasti da intenzivnije rade.

"Naša sprenost je da se predstojeći period iskoristi za brži proces integrisanja", rekao je Satler.

Takođe, naglasio je i da proces evropskih integracija uživa podršku preko 90 posto građana FBiH i to je bila jedna od tema i bilo je govora o suštinskim i egzistencijalnim pitanja kao što su reforma poreskog sistema, unapređenje rada javnih preduzeća, a bilo je i govora o standardima kao što su sloboda javnog okupljanja, borba protiv organizovanog kriminala i kurpucije, rada medija.

(MONDO/Kliks)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE