• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik nakon sastanka s Orbanom: Balkan neće biti miran ako ga komšije ne razumiju

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska ne želi da ugrozi mir, ali da neće lako odustati od političke borbe za svoj status i prava dobijena Ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

 Srn2023-6-22_198931_1.jpg Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

"Republika Srpska je zajednica mira. Mi ne želimo ugroziti mir, već želimo stabilnost, bezbjednost za sve, ali nismo oni koji će lako odustati od političke borbve za svoj status i svoja prava dobijena Ustavom i Dejtonskim sporazumom. U tom pogledu smo spremni veoma srčano da se nosimo sa svim izazovima i da čujemo i prijatelje, a i one druge i odmjerimo na pravi način", naveo je Dodik.

Dodik je na konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Banjaluci rekao da je neobično da neko ko dolazi iz zemlje članice EU nudi partnerstvo, ravnopravnost u odnosima, razgovorima, pristupima, a da to nije nadmeno i naređivački.

"Ovo je velika posjeta prijatelja. Ti stavovi nisu indiferencirani na način da se u BiH u podređen položaj stavljaju Bošnjaci ili Hrvati. Ovo je ponuda svima koji žele da sarađuju i ja tako i razumijem boravak premijera Orbana i njegove delegacije. Ponuda svima, i Bošnjacima i Hrvatima, ponuda i za projekte, ali i za politički dijalog", naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je važno što se iz prve ruke može čuti na koji će se način graditi odnosi, kao i da je balkanska politika Mađarske nešto što treba Balkanu.

Dodik smatra da Balkan, koji svojataju različiti, daleko od ovog prostora, nikada neće biti stabilizovan i nikada neće biti dovoljno shvaćen, ako ga ne shvate počasni susjedi.

"Mislim da je ovo početak naše debate i na ovom pitanju, a kako će EU izgledati za pet godina to gotovo niko ne zna, ali mi smo zajednica koja teži ka tome i želimo da budemo tamo", poručio je Dodik.

On je dodao da Republika Srpska hoće da budemo vidljiva u tom procesu i da se uvažava njen status koji ima u BiH u skladu sa Ustavom.

Prema njegovim riječima, Orbanova izjava da je BiH za Mađarsku počasni susjed, govori o tome da i Mađarska kroz ovu posjetu, ali i inače, pokazuje interes za razvoj događaja na ovom prostoru.

Dodik je konstatovao da je svijet daleko drugačiji, nego što je bio prije 10 godina, te da su danas od jednog od vodećih lidera EU čuli da je ta unija u zastoju.

On je dodao i da ga je obradovalo što je čuo da je BiH već trebalo da bude članica Unije i da se tamo modelira i kroz zakonodavstvo.

"Međutim, očigledno je da postoji jedan dio birokratije koji želi da zadrži svoje privilegije u beskrajnim procesima u kojima davi i onemogućava brzi napredak, koji je potreban i Evropi i svima na ovim prostorima", naglasio je Dodik.

Dodik je uvjeren da je razmjenom iskustava sa Mađarskom moguće na pravi način odmjeriti svoje mjesto u sadašnjim procesima i da se to mjesto prati na najbolji mogući način.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE