• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradonačelnica Sarajeva tužila Ljubišu Ćosića zbog sporne table

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

"Pozivam Tužilaštvo KS da hitno reaguje, jer svjedoci smo šta tužilaštvo drugog entiteta radi povratnicima zbog mišljenja na Fejsbuku", kaže Benjamina Karić.

 Benjamina Karić tužila Ljubišu Ćosića zbog table Izvor: Vlada Kantona Sarajevo

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i ministar Komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević, podnijeli su krivičnu prijavu Tužilaštvu KS zbog postavljanja sporne table o Istočnom Sarajevu na teritoriji Federacije BiH.

"Borimo se i pravno i na terenu. Nakon što je nedvojbeno utvrđeno da se tabla sa lažnim informacijama nalazila na teritoriji Federacije BiH, pripremili smo još jednu krivičnu prijavu.

Ranije je podnijeta krivična prijava za izazivanje nacionalne, vjerske i rasne mržnje tužilaštvu BiH, sada i tužilaštvu Kantona Sarajevo. Uz krivičnu prijavu priloženi su svi dokazi o postavljanju ploče, kao i lokaciji iste. Pozivam Tužilaštvo KS da hitno reaguje, jer svjedoci smo šta tužilaštvo drugog entiteta radi povratnicima zbog mišljenja na Fejsbuku. Ovdje se radi o ozbiljnom krivičnom djelu na teritoriji FBiH", napisala je Karić na svojoj facebook stranici.

Podsjećamo, tabla na ulazu u Istočno Sarajevo na kojoj piše da je to "Grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo", uklonjena je danas od strane službi iz Kantona Sarajevo u FBiH.

Ministar Almir Bečarević rekao da je tabla "nelegalno postavljena na teritoriji Kantona Sarajevo."

Međutim, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Ljubiša Ćosić za Mondo je pojasnio da su sporne table, postavljene krajem juna, zamijenile stare, na istom mjestu a koje su bile postavljene prije 20 godina.

"Tada su kolege iz nadležnog odjeljenja kontaktirale sa svim opštinama u sastavu Grada Sarajeva i bilo je utvrđeno gdje da se table postave. Dakle, 20 godina nije smetala tabla na kojoj je pisalo Grad Istočno Sarajevo i teritorija Grada Istočno Sarajevo i 20 godina niko nije postavljao pitanje teritorije. Nakon što smo postavili nove table sa novim natpisom krenula je politička histerija koja je prisutna u BiH godinama", kaže Ćosić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dddff

A šta je sa onom tablom koju su oni stavili da je grad Sarajevo bio pod opsadom hiljadu i nešto dana....

Bob Rock

Istina boli, ali ovi naši su ispali budale, kako nisu izračunali gdje je entitetska granica...

Zole

@Bob Rock zato što su duduci na rukovodećim mestima,

MONDO REPORTAŽE