• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik na Međunarodnoj konferenciji u Banjaluci: Ne prihvatamo unitarnu i centralizovanu BiH

Autor Nikolina Damjanić

U Akademiji nauka i umjetnosti RS u Banjaluci otvorena je Međunarodna konferencija "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma", na kojoj učestvuju predsjednik RS, Milorad Dodik, više poslanika Evropskog parlamenta, političara i javnih ličnosti.

 Međunarodna konferencija o dejtonskom sporazumu u Banjaluci Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik rekao je na međunarodnoj konferenciji u Banjaluci da je samostalnost Srpske jedini odgovor na unitarizaciju i centralizaciju BiH.

Dodik je naveo da zahtjev za jačanje unitarne BiH dovodi do raseljavanja Srba i da je jedini odgovor na to i na centralizaciju BiH samostalnost Republike Srpske.

U obraćanju na Međunarodnoj konferenciji "Republika Srpska: Poštovanje suvereniteta i Dejtonskog sporazuma, Dodik je zahvalio učesnicima za jačanje uvjerenja da Republika Srpska nastavi politiku koju vodi.

"Međunarodna zajednica nije samo onaj dio koji se pojavljajuje u BiH i pokušava da govori nasiljem. Republika Srpska je najbolje pokazala kako se odupire rigidnim politikama u BiH", istakao je Dodik.

On je dodao da se s ciljem centralizacije i dominacije jednog naroda forsira priča da je u BiH više od 50 odsto muslimana što znači uvođenje šerijatske države za šta se zalagao i Alija Izetbegović.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

"Na ovakve stvari Zapad ne reaguje kao i na činjenicu da u BiH postoje paradžemati i džamije u kojima se okupljaju radikalni islamisti", rekao je Dodik i ponovio da se treba vratiti slovu Dejtona a ukoliko to nije moguće Srpska treba da bude samostalna.

Dodik je izrazio nadu da će evropski izbori dati snagu evropskoj alternativi što bi bilo značajno u postojećim okolnostima.

On je ponovio da je sloboda ključna riječ za srpski narod, a da mnogi žele da je oduzmu, tako je i u slučaju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji dio Zapada smatra prelaznim rješenjem.

Dodik je upitao čemu sve to i šta je cilj, odnosno da li je to unitarna BiH u kojoj bi se Srbi odrekli identiteta?

Srpska to nikada neće prihvatiti, rekao je Dodik, i naglasio da ovdje žive Srbi koji govore srpski jezikom, ali da to nisu "bosanski Srbi".

"Situacija je sljedeća da sada nema bosanskih muslimana nego Bošnjaci koje prihvata Evropa, a nas uprkos svemu žele nazivati `bosanskim Srbima`", rekao je Dodik.

On je podsjetio da se revizionizmom pokušala nametnuti kolektivna krivica Srbima za stradanja u posljednjem ratu s ciljem njihove satanizacije.

"Nažalost, i briselska struktura prihvata zahtjeve muslimana za unitarizaciju BiH, ali mi to nikada nećemo dozvoliti", kategoričan je Dodik.

On je naveo da je Evropa u zastoju, da nema lidere ni energente. "Želimo stabilnu Evropu, ali ne njeno podaništvo SAD", naglasio je Dodik.

On je napomenuo da je NJemačka isključivo na bošnjačkoj strani u BiH jer je mnogo muslimana koncentrisano i u toj zemlji i zato se dolazi sa pričom o disciplinovanju Republike Srpske, pa su poslali i čovjeka koji se predstavlja kao visoki predstavnik iako nigdje nije potvrđen.

Izvor: Borislav Zdrinja/Srna

Prema njegovim riječima, zato Republika nikada neće prihvatiti centralizaciju BiH, a jedini ispravan odgovor jeste samostalnost Srpske.

"Zašto bi bila ispravna priča o centralizaciji BiH, a ne bi o nezavisnosti Republike Srpske ako se zna da su prava za samoopredjeljenje naroda garantovana međunarodnim konvencijama", upitao je Dodik.

On je naglasio da je sve manje Hrvata u BiH jer se sve više protive priči o centralizaciji.

"Srbi nemaju ambiciju niti žele sukob ali će političkim sredstvima čuvati suverenitet Republike Srpske", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio sa stranci i muslimani u Ustavnom sudu BiH konstantno glasaju protiv Srpske što dovoljno govori o svemu.

On je u svom obraćanju ocijenio da BiH nikada nije bila podjeljenija.

(Srna/MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE