• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruska ambasada o Dejtonu: Prije 28 godina napravljeni ključni koraci koji su priveli kraju tragičan rat

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Po mir i stabilnost u BiH i regionu zlonamjerni pokušaji zapadne međunarodne zajednice, koja - vođena vlastitim neokolonijalističkim interesima - tretira Dejton kao privremenu mjeru za koju je potrebna revizija, smatraju u Ambasadi Rusije u BiH.

 Ambasada Rusije o Dejtonskom sporazumu Izvor: Anadolija/arhiva

"Smatramo neprihvatljivim stalne napade na prava i ovlaštenja entiteta, prije svega status Republike Srpske i njene institucije garantovane dejtonskim Ustavom BiH", rečeno je Srni u ruskoj Ambasadi povodom 28 godina od sklapanja Dejtonskog sporazuma.

Rusija, kao država garant Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, dosljedno se zalaže za striktno poštovanje temeljnih principa ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim nadležnostima koji su već gotovo 30 godina trajan osnov za dejtonsku BiH, naveli su iz ruske Ambasade.

Bilo koje preispitivanje ovih principa, ističu iz Ambasade, moguće je isključivo kao rezultat dogovora lokalnih strana bez spoljnog uplitanja.

"Sa dubokim razočaranjem moramo konstatovati da su višegodišnji napori međunarodne zajednice za postizanje pomirenja i stabilnosti u BiH bili brutalno potkopani zbog afere nezakonitog `postavljenja na dužnost` visokog predstavnika u BiH, državljanina Njemačke Kristijana Šmita, bez odobrenja njegove kandidature u Savjetu bezbjednosti UN - jedinog organa ovlaštenog za davanje mandata visokog predstavnika", navodi se u odgovoru Srni iz Ambasade.

Prema navodima iz Ambasade, ne podnose kritiku pokušaji da Šmit bude nametnut BiH postfaktum, a pogotovo putem zastrašivanja koja zapadni klub čini prema građanima BiH sankcijama, namještenim krivičnim procesima, te pritiscima na privrednike i nezavisne medije.

Iz Ambasade ističu da se odlučno zalažu za hitno ukidanje ponižavajućeg međunarodnog protektorata u BiH.

Ambasada Ruske Federacije u BiH podsjetila je da su prije 28 godina napravljeni ključni koraci koji su priveli kraju tragičan oružani sukob u BiH - 21. novembra je parafiran, a 14. decembra potpisan Opšti okvirni sporazum za mir u BiH.

"Kao rezultat strpljivog i uzajamno poštenog dijaloga, kao i traženja kompromisa, ambasade, tri konstitutivna naroda i dva entiteta – Federacija BiH i Republika Srpska su se dogovorili o optimalnim načinima mirnog suživota u okviru jedne države", naveli su u Ambasadi.

Danas se navršilo 28 godina od kada je u američkoj bazi "Rajt Peterson" u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena BiH sa dva entiteta - Republikom Srpskom i Federacijom BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

(MONDO/SRNA)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Najbolje da se razidjemo ko ljudi. Njima njihovo, nama nase i svako svojim putem. Niti nam je politika ista, ni vjera, ni uvjerenja, ni interesi. Pa ne znam iskreno cemu ta teznja da ostanemo u sklopu jedne drzave sem te da nam kao sto vidimo pokusaju oteti ovo sto imamo. Sto prije shvate da se Srbi nikad nece odreci svoje imovine to bolje za sve.

MONDO REPORTAŽE