• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodikova odbrana podnijela žalbu Sudu BiH

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Odbrana predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika podnijela je danas žalbu Sudu BiH koji je odbio premještanje procesa u nadležni sud u Banjaluku, izjavio je branilac predsjednika Srpske Goran Bubić.

 Dodik ispred Suda BiH Izvor: Milorad Dodik - Twitter

Bubić je rekao da je danas paralelno sa žalbom podnesen i još jedan prijedlog za delegaciju nadležnosti, a tiče se nepristrasnog postupanja Suda.

On je naveo da podnesena žalba sadrži i proceduralne prigovore, od kojih se prvi tiče okolnosti da je Sud BiH prijedlog odbrane dostavio na odgovor Tužilaštvu, ali nije drugooptuženom, odnosno vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću.

"Prijedlog je takve prirode da su za njega zainteresovane sve strane u postupku, nezavisno od toga da li drugooptuženom taj prijedlog odgovara ili ne odgovara. Bio je red da se prijedlog dostave i braniocu drugooptuženog", naglasio je Bubić.

On je naveo da se drugi prigovor tiče blagovremenosti prijedloga, te da odbrana smatra da glavni pretres uopšte nije zakazan, kao i da se odbrana pozvala na praksu i komentatore zakona koji su ujedno i autori zakonskog teksta koji bez ikakve sumnje pokazuje da je zahtjev blagovremen ako je podnesen prije početka suđenja.

Bubić je podsjetio da zakon definiše početak suđenja čitanjem optužnice.

"Mi smo istakli četiri grupe izjava koje utiču na nezavisnost i nepristrasnost Suda BiH", rekao je Bubić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, prve tri grupe izjava tiču se nezavisnosti, a to je odnos Suda BiH prema drugim granama vlasti i prije svega pritisak samozvanog zakonodavca Kristijana Šmita kroz brojne izjave, uključujući i izjavu koju je dao na dan suđenja.

Bubić je upitao, ako neko poništava zakone Narodne skupštine Srpske, kako može da tvrdi da to nije protiv Republike Srpske, te ocijenio da je postupak protiv Milorad Dodika postupak protiv Srpske.

On je rekao da ne zna kako na internet stranici Suda BiH danima stoji raspored suđenja Dodiku 20. decembra.

"Tačno je da smo mi diskutovali o potencijalnom nastavku glavnog pretresa. Međutim, stav je bio, mislim čak i Suda, da bi bilo kakav novi termin prejudicirao odluku Apelacionog vijeća po žalbi odbrane. Tako da mi na današnji dan nemamo zakazan glavni pretres, što znači da suđenje nije počelo", naveo je Bubić.

On je rekao da je danas paralelno sa žalbom podnesen i prijedlog za delegaciju nadležnosti, ali iz drugih razloga u odnosu na one iz tekućeg prijedloga gdje je u toku žalbeni postupak.

"Tekući prijedlog tiče se izjava Šmita, ambasadora SAD i Velike Britanije koje krše član 41 Bečke konvencije o diplomatskim odnosima i te izjave se tiču uplitanja u nezavisnost Suda i četvrta grupa izjava su osvrti, odnosno izjave predsjednika Suda koji se negativno izjašnjavao o predsjedniku, a novi prijedlog se tiče nepristrasnog postupanja Suda", rekao je Bubić.

On je podsjetio da je odbrana u dva navrata ulagala zahtjeve za izuzeće postupajućeg sudije za prethodno saslušanje, te da se novi prijedlog tiče svih sudija Suda BiH, a odnosi se na izjave koje je predsjednik u proteklih 11, 12 godina davao u vezi sa Sudom BiH.

"Njegova politička platforma je bila da to nisu ustavne kategorije i u kontinuitetu su bili prijedlozi da se Sud i Tužilaštvo BiH ukinu", naveo je Bubić.

On je istakao da je trenutno prisutna atmosfera koja gradi neprijateljski stav prema Dodiku i da se može potencijalno govoriti o osvetničkim mogućnostima.

Bubić je naveo da odbrana predsjednika Srpske smatra da je riječ o nepodnošljivoj atmosferi koja je napravljena zbog političkog djelovanja Dodika u odnosu na Sud BiH, što dovodi u pitanje pristrasnost sudija gledano u cjelini.

"Mi smo to istakli kao poseban razlog za delegaciju nadležnosti po članu 27 Zakona o krivičnom postupku BiH i zato smo podnijeli ovaj novi zahtjev danas", pojasnio je Bubić, te istakao da o njemu treba ponovo odlučivati.

Prema njegovim riječima, o zahtjevu odlučuje Krivično vanraspravno vijeće Suda BiH i postoji pravo žalbe, dok odbrana Dodika očekuje da se poštuje zakon, te da nepristrasnost nije subjektivni stav jednog sudije ili postupajućih sudija, kao i da za to moraju postojati objektivne garancije.

Bubić je rekao da je odbrana iskoristila mogućnost da zatraži da Vijeće odluči, ne samo o žalbi, nego da povodom žalbe da ocjenu da li postoji krivično djelo ili ne.

"Od početka tvrdimo da nema krivičnog djela, jer nemamo zakonodavca ni institucionalno ni personalno", rekao je Bubić i istakao da krivično djelo treba da bude inkriminisano u skladu sa opštim pravnim načelima civilizovanih država, što u slučaju kod postupka protiv predsjednika Srpske nije ispunjeno, jer nema sličnog djela ni u jednom zakonodavstvu u svijetu.

Ročište u predmetu protiv Dodika i Lukića odgođeno je 6. decembra pred Sudom BiH, nakon što je odbijen zahtjev advokatskog tima predsjednika Srpske da ovaj predmet bude prebačen u Banjaluku.

Dodik i Lukić, optuženi za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita, 16. oktobra na ročištu u Sudu BiH rekli su da ne razumiju optužnicu, nakon čega je konstatovano da su se izjasnili da nisu krivi. 

(MONDO/Srna)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE