• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ajhorst stigla u BiH: "Važno da BiH u martu dobije odluku o početku pristupnih pregovora"

Autor Dragana Božić

Generalna direktorica za Evropu pri Službi Evropske unije za vanjske poslove Angelina Ajhorst sastala se sa članovima Predsjedništva BiH.

 Angelina Ajhorst stigla u BiH Izvor: Predsjedništvo BiH

Članovi Predsjedništva BiH istakli su tokom susreta sa izvršnim direktorom za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst da je od izuzetne važnosti da BiH u martu dobije odluku početku pregovora o pristupanju EU, što je u interesu i regiona i EU.

Tokom susreta Ajhorstova je informisana o naporima koje su domaće vlasti i institucije u BiH učinili u proteklom periodu u ispunjavanju obaveza na evropskom putu, te su članovi Predsjedništva BiH izrazili nadu da će do marta biti ispunjeni i ostali kriterijumi kako bi bila obezbijeđena podrška zemalja članica EU otvaranju pregovora o pristupanju EU.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su odluku Evropske komisije o donošenju novog Plana rasta za zapadni Balkan, kojim je predviđeno dalje ekonomsko usklađivanje zapadnog Balkana, kroz zajedničko jedinstveno tržište s jedinstvenim tržištem EU, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Ajhorst je istakla da su u Briselu svi iskreno opredijeljeni da pomognu BiH u ispunjavanju preostalih obaveza kako bi u martu bila donesena odluka o početku pregovora o pristupanju EU, navodeći da su neke zemlje članice EU ublažile ranije izražen kritički pristup.

Naglašavajući da treba iskoristiti povoljan trenutak za dobijanje početka pregovora, ona je rekla da konačne odluke vezane za preostale obaveze do marta moraju da donesu lideri u BiH.

Izvor: Predsjedništvo BiH

Generalna direktorica za Evropu pri Službi Evropske unije za vanjske poslove (EEAS) Angelina Ajhorst stigla je u dvodnevnu pojsetu Bosni i Hercegovini.

U ime zamjenika generalnog sekretara za politička pitanja Enrikea Mora, Ajhorst će dopredsjedavati desetim sastankom šest političkih direktora zemalja Zapadnog Balkana i EU, čiji će domaćin biti Ministarstvo spoljnih poslova Bosne i Hercegovine 6-7. februara u Sarajevu.

Ovaj forum okuplja visoke dužnosnike ministarstava spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana i Evropske službe za spoljne poslove radi razgovora o aktuelnim pitanjima vanjske politike i načinima za njihovo zajedničko rješavanje.

Generalna direktorica za EEAS-a će se sastati i sa ministrom vanjskih poslova Elmedinom Konakovićem, te komandantom EUFOR-a general-majorom Laslom Sticom.

"Nakon odluke Evropskog savjeta iz decembra 2023. godine da će započeti pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom kada se postigne potrebni stepen usklađenosti sa zahtjevima za članstvo, Ajhorst će iskoristiti sastanke da od predstavnika izvršnih i zakonodavnih organa vlasti u Bosni i Hercegovini zatraži napredak u reformama, s obzirom da Komisija podnosi svoj izvještaj o napretku Evropskom savjetu najkasnije u martu 2024. godine", saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE