• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: "Trojka" je odustala od dogovora pod pritiskom američkog ambasadora (VIDEO)

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Predstavnici bošnjačkih stranaka iz FBiH odnosno stranaka "trojke" odustali su od ranijeg dogovora sa SNSD i HDZ BiH pod pritiskom američkog ambasadora Majkla Marfija, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

 IMG_0791.JPG Izvor: Slaven Petković - Mondo

Dodik je danas u Palati predsjednika izjavio da ambasada SAD ruši svaku vrstu unutrašnjeg dogovora i da su oni krivci zašto BiH ne ide ka EU.

"Sve što mi pokušamo da se dogovorimo - a pokušali smo u posljednje vrijeme, kao što znate, pokušali smo da odredimo zajednički princip i usvojimo nekoliko zakona kako bi EU odredika status pregovarača u BiH - djelovalo je optimistično sve dok se nije uključila američka ambasada i srušila taj dogovor", tvrdi Dodik.

Objasnio je da su nakon sastanka koalicije u Laktašima, na susretu u Sarajevu, dva dana kasnije predstavnici "trojke" odbacili dokument koji su prethodno sami sastavili a s kojim se i "on 99 odsto složio".

"To se desilo nakon što je američki ambasador održao predavanje i time je pokazao da je ambasador SAD u FBiH. To vidimo i danas, sastaju se neke radne grupe, ali od toga nema ništa, jer su Bošnjaci odustali od ranijeg dogovora koji su imali pod pritiskom američkog ambasadora", tvrdi Dodik.

Još se prisjetio da je na dan kada je održan sastanak u Sarajevu, Angelina Ajhorst (Generalna direktorica za Evropu pri Službi Evropske unije za vanjske poslove) iznijela stav da EU poštuje dogovor domaćih političara i "da je to trajalo samo dva sata jer je ambasador rekao da on smatra da te stvari nisu dobre."

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE