• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta o tragičnim događajima u Srebrenici kaže profesor Jehuda Bauer?

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Profesor Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu Jehuda Bauer smatra da nije bilo genocida u Srebrenici i kako navodi, to je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe od strane pripadnika druge grupe

 Jehuda Bauer Izvor: Univerzitet u Haifi

Jehuda Bauer u dokumentarcu u produkciji Centra za društvenu stabilnost iz Novog Sada, kaže da se Srebrenica ne može smatrati tipskim slučajem genocida.

"Srebrenica se ne može smatrati tipskim slučajem genocida. To je bilo masovno ubistvo pripadnika jedne grupe od strane pripadnika druge grupe. Postoje stotine takvih slučajeva kroz istoriju", kaže Bauer u intervjuu rađenom za potrebe dokumentaranog filma "Anatomija obmane: Srebrenica" u produkciji Centra za društvenu stabilnost.

Bauer je počasni predsjednik Međunarodne alijanse za sjećanje na Holokaust, profesor emeritus istorije i studija Holokausta na Institutu za savremeno jevrejstvo na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu. Angažovan je kao akademski savjetnik muzeja  Jad Vašem.

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof, takođe autoritet u oblasti istraživanja masovnih stradanja, više puta je upozorio na zloupotrebu termina genocida baš kao što se zloupotrebljava i riječ Holokaust.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je prije dva dana gostujući na TV Pink kako se nada da će se profesor Jehuda Bauer izjasniti po pitanju karaktera zločina u Srebrenici. Tema je aktuelizovana nakon najave da će se pred Generalnom skupštinom UN naći rezolucija kojom bi 11. jul bio proglašen "Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici".

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE