• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Ovo je samo prvi korak": Cvijanović podnijela krivičnu prijavu protiv Lagumdžije

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

"Krivičnu prijavu će dobiti svako ko ne bude poštovao Ustav, institucije i ustavne procedure", kaže Željka Cvijanović

 24.jpg Izvor: Slaven Petković - Mondo

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je današnja krivična prijava koju je podnijela protiv ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije prvi korak, dok će inicijativa za smjenu bitie drugi korak s ciljem sankcionisanja njegovog nedopustivog, ilegalnog i jednostranog postupanja.

"Ukoliko se nastavi sa ovakvom praksom, posljedica će biti to da ćemo ubuduće imati, ne ambasadore BiH, već ambasadore Republike Srpske i dijela Federacije BiH", rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Ona je istakla da će krivičnu prijavu dobiti svako ko ne bude poštovao Ustav, institucije i ustavne procedure.

"Onda ćemo vidjeti kakvo imamo pravosuđe na još jednom primjeru", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da je krivična prijava podnesena zbog zloupotrebe službenog položaja, napad na ustavni poredak i svega onoga što je Lagumdžija prekršio, dodajući da je on radio samostalno.

"Dobio je instrukciju, vidjela sam po dopisu /Denisa/ Bećirovića predstavnicima UN, da mu je samo on dao saglasnost i ovlaštenje da to radi. Bećirović nije Predsjedništvo, on je samo član Predsjedništva", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodala da Lagumdžija nije dobio ovlaštenje nadležne institucije, odnosno Predsjedništva BiH, te da je radio samostalno i kršio procedure i pravila.

"On tamo ne može da radi, uspostavlja nejednake tretmane kada su u pitanju članovi Predsjedništva. Ne može da isporučuje Bećirovićeva pisma, a zaustavlja /pisma/ Željke Cvijanović", navela je ona.

Cvijanovićeva je istakla da Predsjedništvo BiH danas nije raspravljalo o smjeni Lagumdžije, zato što to nije bila tačka dnevnog reda i da bi poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanko Mihajlica koji je postavio pitanje o tome trebao prvo da se upozna sa procedurama.

"Imali smo preča posla, a to je Savjet Evrope i aplikacija takozvanog Kosova u toj međunarodnoj instituciji", istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, i da sutra bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović predloži smjenu ambasadora BiH pri UN u Ženevi Bojana Vujića, šefa Misije BiH pri EU Obrada Kesića ili ambasadora BiH u Poljskoj Koviljke Špirić, to mu neće proći.

"Neće mu proći zato što kad bi njih dvojica /Bećirović i Komšić/ glasali za to, ja bih otišla u Narodnu skupštinu Republike Srpske i zaštitila naše predstavnike", naglasila je Cvijanovićeva i dodala da u situacijama kada su druga dva člana Predsjedništva protiv nema odluke.

Ona je podsjetila da je ostalim članovima Predsjedništva BiH predložila da imaju ambasadore BiH, koji kao službenici predstavljaju imenovana lica, odnosno ono što je zvaničan stav Predsjedništva BiH, navodeći da za smjenu ambasadora, kao i za njihovo imenovanje trebaju tri glasa "za".

"Ako nećete, nećete. U EU mi imamo ambasadora. Je li to BiH koju žele naše kolege? Ako je to, ja sam in", dodala je Cvijanovićeva.

(Srna)

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RS

Njegos. Nemoze ona prici UN jer joj zapad to nedozvoljava. Zato Vucic i vodi borbu za nas. Nazalost ovo je unaprijed izgubljena bitka jer ovo je sve smisljeno jos 90ih samo se cekalo do sad jer njima u ovom momentu odgovara da izazovu novu nestabilnost i podjelu koja ce dovesti do najgoreg tj rata jer njima to odgovara u ovom momentu. Medjutim nisu ni svjesni da su otvorili pandorinu kutiju koja ce na kraju vise kostati njih nego nas. Jest da ce do konacnog rezultata proci 10-20god ali odbice im se ovo oglavu gore nego sto oni to misle.

Njegoš

Gospođo, idite u sjedište UN osporavajte deklaraciju srbomrsca Lagumdžije, to je redosled onda ide krivična. Ovo je hitnije.

MONDO REPORTAŽE