• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konaković na otvaranju simpozijuma: Za BiH je NATO veći prioritet nego EU

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U Sarajevu se danas održava NATO partnerski simpozijumm pod nazivom "Partnerstvo u vrijeme hibridnih izazova" u sklopu kojeg će biti održani sastanci na nivou ministara.

 Panel02.jpeg Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova

Događaj okuplja 289 učesnika, vojnih i civilnih predstavnika iz zemalja članica NATO i partnerskih zemalja i organizacija.

Tim povodom se medijima obratio ministar spoljnih poslova BiH  koji smatra da je ovaj događaj jedan od najvažnijih za BiH i njenu spoljnu politiku, ali i bezbjednost.

"Organizacija ovog Simpozijuma potvrđuje nekoliko važnih činjenica. Prije svega povjerenje NATO-a da nam povjeri organizaciju ovako važnog Simpozijuma sa rekordnim brojem učesnika. Danas ćete ovdje imati priliku gledati i slušati ljude iz 54 različite zemlje" rekao je Konaković.

Dodao je NATO po zakonima "BiH jedan od najvažnijih spoljnoopolitičkih ciljeva te prvi prioritet koji ona bira, čak i prije Evropske unije (EU)".

"Prisustvo NATO-a u BiH veoma je važno i na tome se posebno zahvaljuje našim prijateljima. Dinamika naših odnosa u ovom mandatu je više nego zadovoljavajuća", rekao je Konaković.

"Naš konačan cilj jeste punopravno članstvo. Radimo ovih dana na izradi i usvajanju dokumenata koji nisu još do kraja usvojeni. Za kraj da kažem još nekoliko ekonomskih činjenica, zemlje koje su postajale članice EU uglavnom su prije toga postajale članice NATO-a", rekao je te pozvao medije da istraže kako izgleda ekonomija Rumunije nakon prve godine NATO članstva.

Rekao je da su i druge zemlje osjetile šta znači imati "bezbjednosni kišobran koji investitorima garantuje bezbjednost kapitala".

"To BiH nužno treba kada očajnički tražimo nove investicije", tvrdi Konaković.

(Klix)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jole

Kad se ljepo razidjemo federacija moze i na mjesec ako hoce, ali dok smo dio iste drzave nema od toga nista. Srpski narod se nikad nije priklonio agresoru pa nece ni sad.

RS

Nek tvoja djeca idu ginuti za zapadne ciljeve.,nasa nece sigurno

MONDO REPORTAŽE