• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je vaš barkod "problematičan"?

Problem sa kojim se BiH susreće u globalnoj standardizaciji jeste neispravna upotreba barkodova, pa tako u BiH oko 47 odsto korisnika upotrebljava neispravne barkodove.

 Da li je vaš barkod "problematičan"? Izvor: MONDO

Ovo je rečeno danas u Banjaluci na seminaru "Unapređenje kvaliteta poslovnih procesa primjenom GS1 standarda".

Direktor Udruženja GS1 u BiH Saliha Osmanagić navela je da u BiH ima oko 2.500 firmi koje koriste barkod,ali da samo oko 1.000 koristi legalne barkodove.

Ona je istakla važnost upotrebe barkoda, najrasprostranjenijeg u primjeni od svih globalnih standarda, jer on daje informaciju o proizvodu na kojem se nalazi, što omogućava da se proizvod "kreće" po cijelom svijetu. Ako informacija u barkodu nije korektna, onda nije moguće otpremiti proizvod.

"Informacija o tom proizvodu jednako je razumljiva i za Kineza, ako je proizvod otišao u Kinu i za Norvežanina i za Brazilca. Svaki od njih može tu informaciju pročitati i upotrijebiti“, objasnila je Osmanagićeva i dodala da je administrativna procedura za dobijanje barkoda vrlo jednostavna,da kratko traje i da je cijena simbolična.

Ona je rekla da je veoma važno da preduzeća u BiH prepoznaju GS1 standarde, ne kao novu prepreku, nego kao mogućnost da tu potrebu ispune na najjednostavniji način, a pomoć za to im može pružiti Udruženje GS1 u BiH.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić rekla je da se privredni subjekti najčešće obraćaju sa zahtjevima za označavanje globalnim stndardima, ne samo proizvoda, već i kutije u kojoj se roba nalazi, a koji pojeftinjuju transport i praćenje robe.

Ona je istakla i važnost primjene digitalnih standarda čije vrijeme polako dolazi, a koji omogućavaju da se roba može pratiti od same proizvodnje,njenog transporta, pa do toga gdje je završila.

Barkod nije jedini globalni standard koji se u svijetu primjenjuje. Tu su i elektronska razmjena podataka koja omogućava poslovanje sa stranim partnerima, zatim globalna sinhronizacija podataka kojim se na isti način označava neki proizvod i drugi.

Seminar je organizovala Privredna komora Srpske, u saradnji sa Udruženjem GS1 u BiH, a namijenjen je svima koji su na bilo koji način povezani sa primjenom propisa EU u BiH u oblasti proizvodnje, skladištenja, svih vrsta transporta, trgovine, carina, zdravstva, odbrane i drugih sektora privrede i usluga.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE