• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Djeca sa sela imaju pravo na kulturu!

Čak 75 odsto osnovaca (8. i 9. razred) iz 19 ruralnih područja BIH nikada nije bilo u bioskopu, a više od 80 odsto u pozorištu.

 Djeca sa sela imaju pravo na kulturu! Izvor: MONDO

Podatke o problemima djece iz ruralnih područja prezentovali su predstavnici Centra za kreativni rad sa djecom "Dobri medo" na konferenciji  kojom je najavljena i Akcija zagovaranja: "Djeca iz ruralnih područja imaju pravo na kulturu i umjetnost", kao i aktivnosti koje će biti realizovane u sklopu akcije.

Prva zvanična aktivnost će biti realizovana 14. ferbuara izlaganjem najveće razglednice na svijetu u Domu omladine Banjaluka. Dimenzije ove razglednice su 10 X 6 metara, a mališani će na joj ispisivati želje i svoje prijedloge rješenja problema sa kojima se susreću. Pored djece iz ruralnih područja, pozivaju se i mališani iz gradskih škola kao i njihovi stariji sugrađani, da na poleđini razglednice ispišu prijedloge kako popraviti položaj mladih i djece iz ruralnih područja.

Mladi iz jedanaest područja BiH će slati razglednice poslanicima u državnom i entitetskim parlamentima na kojima će biti ispisani njihovi najveći problemi i prijedlozi za rješenje.

Centralna, a ujedno i završna manifestacija, će se održati 2. marta kao cjelodnevni festival različitih aktivnosti pod nazivom Rur-urban fest. Stotinu mladih iz različitih ruralnih područja će odnijeti najveću razglednicu na svijetu u Narodnu Skupštinu RS. U Domu omladine će na taj dan biti otvorena izložba fotografija i umjetničkih radova mladih iz ruralnih područja, održaće se prezentacije i panel diskusije o održivim rješenjima ze mlade iz ruralnih područja u BIH, te promocija mini muzičkog albuma čiji su autori mladi iz Omarske.

"Dobri medo" Centar za kreativni rad sa djecom Banjaluka je nevladina organizacija koja je osnovana 2007. godine, a koja stručnim radom i inovativnim programima radi na poboljšanju položaja djece i mladih. Predsjednica Udruženja Tatjana Kuruzović, kazala je da ova organizacija posljednje tri godine aktivno realizuje slične socijalno kulturne projekte kroz kojih je bilo uključeno 19 opština u RS.

„Dobri medo se posljednje tri godine specijalizovao za rad sa djecom i mladim iz ruralnih područja. Realizovani su projekti u devetnaest ruralnih područja u BiH koji su bili orjentisani na socijalnu integraciju i razbijanje kulturne izolacije mladih i djece iz ruralnih područja. Organizovane su kino projekcije na kojima je prisustvovalo preko 3000 mladih. Na umjetničkim radionicama je učestvovalo preko 800 mladih. Snimljen je dokumentarni film o životu djece u ruralnim područijima kao i mini muzički album sa mladima iz Šipova. Organizovana su dva festivala umjetničke produkcije mladih iz ruralnih područja pod nazivom „RUR-URBAN fest“. Zbog svega navedenog Skupština grada Banjaluka proglasila je Dobrog medu 2011. godine za organizaciju od posebnog značaja za grad Banjaluku“, dodala je Tatjana Kuruzović, naglašavajući da su potrebna sredstva koja će dugoračnije podržavati socijalnu i kulturnu integraciju djece iz ruralnih područja.

„Pojedina ministarstva izdvajaju sredstva za mlade iz ruralnih područja, ali su ona nedovoljna i još su uz to rascjepkana na male projekte koji ne mogu da ostvare dugoročna rješenja. Socijalna integracija djece iz ruralnih područja svodi se na projekte NVO kojih je sve manje i manje. Neophodno je animirati širu javnost i izvršiti pritisak na lokalnu zajednicu i vladu da se formira zajednički fond za finansiranje dugoročnih programa socijalne i kulturne integracije djece i mladih iz ruralnih područja“, zaključila je Tatjana Kuruzović.

Zašto je pokrenuta akcija?

Djeca i mladi u ruralnim mjestima su jedna od najmarginalizovanih grupa u BiH. Često su izolovana od bilo kakvih socijalno-kulturnih dešavanja izuzev tradicionalnih proslava i narodne kulture. Mnoga istraživanja ukazuju na ovaj problem, ali možda najslikovitiji opis ovog problema je vidljiv u izjavi trinestogodišnje Jelene iz Bronzanog Majdana: ”

Ovdje se ništa ne dešava sem svadbi, slava i sahrana samo ponekad nam dođe neka organizacija, ali i to kratko traje”.

Jelena je bila učesnik u projektu “Socijalna integracija Djece iz Bronzanog Majdana” koji je implementirao NVO Dobri Medo. Ova izolovanost ima negativan uticaj na njihovu sposobnost integracije i može doprinjeti njihovom budućem devijantnom ponašanju.

Na današnjoj konferenciji predstavio se i fotograf, Mladen Balaban,koji je aktivno učestvovao u radionicama fotografije sa djecom iz ruralnih područja. On kaže da mu je bilo zadovoljstvo raditi sa djecom prethodne dvije godine.

„Rezulat radionice su zanimljive razglednice na kojima će djeca pisati poruke predstavnicima vlasti sa svojim potrebama i prijedlozima šta u njihovim opštinama nedostaje. Djeca imaju potrebu i zaslužuju da nauče stvari“, izjavio je fotograf Mladen Balaban.

(Milica Kulić, MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE